למה זה בדיוק, אבל בדיוק הזמן הנכון להתייצב לצד עובדי הרכבת במאבקם הצודק נגד הפרטת פעילות התחזוקה

הישראלים, זאת עובדה ידועה, הם אנשים מאוד מאוד מחושבים ומתוכננים. לא כמו הבריטים, עם כל תרבות ה-Trust me שלהם…  כיוון שכך, אפשר להעריך כי ההפרטה שמתכננת הממשלה ברכבת ישראל, בניגוד להפרטה שיישמה בריטניה, תביא לשיפור השירות, הגברת הבטיחות והתייעלות כללית ברכבת. אחרי הכל, כולם יודעים שהשוק הפרטי בישראל הוא אחד היעילים והתחרותיים בעולם. די לבחון את השירות הנהדר שכולנו מקבלים מהבנקים, חברות הסלולר, רשתות השיווק וכל שאר החברות הפרטיות במשק כדי להגיע למסקנה שיהיה זה פשע לא להפקיד בידיהן גם את פעילות התחזוקה של רכבת ישראל.

בבריטניה נאלצה הממשלה ב-2003 – עשר שנים בדיוק אחרי תחילת ההפרטה – להלאים מחדש את פעילות התחזוקה של הקרונות, בעקבות תקלות ותאונות חוזרות ונשנות. ממשלת בריטניה החליטה להפקיע מידי שבע החברות הפרטיות שעסקו בתחום את האחריות על תחזוקת הקרונות, ולהחזיר אותה לידי החברה הממשלתית נטוורק רייל. אבל כאמור, בריטניה היא לא ישראל, ואצלנו ההפרטה תהיה תחילתה של ידידות נפלאה, ממנה כולנו נצא נשכרים. כלומר, בתנאי שהעובדים המעצבנים האלה של הרכבת, עם היו"ר הקולנית שלהם גילה אדרעי, יפסיקו לקשקש על שטויות כמו עובדי קבלן ושבירת העבודה המאורגנת. מה קרה, לא מספיק להם כל החשמל בחינם שהם מקבלים?

ועכשיו ברצינות: המאבק של עובדי הרכבת היה יכול להיות שעתם היפה של אזרחי ישראל בתקופת הפוסט-מחאה חברתית, שלטענת רבים וטובים הביאה ל"שינוי תודעתי" בשיח הציבורי. אך למרבה הצער, נראה שהשינוי הזה מוגבל רק לנושאים צרכניים כמו מחירי הקוטג' או פסק הזמן. בכל מה שקשור לעבודה מאורגנת, הדעה השלילית על ועדי העובדים לא השתנתה כלל, ונראה שרוב האנשים – או לפחות אלה שיצא לי לשוחח עמם – רואים בעובדי הרכבת אוכלי חינם שרק רוצים לשמור על הפריבילגיות שלהם ולדפוק את כל שאר הציבור. באופן לא מפתיע, זו בדיוק הדעה ששר התחבורה והנהלת הרכבת רוצים שתהיה לציבור על העובדים.

הנהלה ראויה, שר משכמו ומעלה

שר התחבורה ישראל כץ, למשל, אמר בסוף השבוע כי עוד שביתה פראית אחת מצד העובדים – והוא סוגר את הרכבת. לדברי כץ, הוא "מעדיף לסגור את הרכבת זמנית למרות שזה יגרום לאי נוחות זמנית לנוסעים, ולפתוח אותה מחדש כדי שתוכל לספק שירות לנוסעים ברמה הגבוהה ביותר".

ישראל כץ. בטיחות, בטיחות ועוד קצת בטיחות

כן, טובת הנוסעים עומדת תמיד לנגד עיניו של שר התחבורה, וזו בדיוק הסיבה שב-2010, לאחר פרישת מנכ"ל הרכבת דאז חקי הראל, ניסה משרד התחבורה לקדם בחירה של מועמד מטעמו למנכ"ל החברה, ולהתערב בעבודתה של ועדת האיתור שהוקמה לתפקיד. בתחילה קיבל המועמד איציק בן טוב ציונים חריגים בגובהם, אך אלה בוטלו בעקבות התערבות של רשות החברות. לאחר מכן קיבל המועמד ששי שילה ציונים מושלמים, בעוד שהמתחרה שלו, אורן מוסט, קיבל ציונים נמוכים באופן חשוד. בסופו של דבר, בעקבות אי הסדרים בהליך, פיזרה רשות החברות את ועדת האיתור. אגב, אין סיבה לדאוג למר שילה, כי כמה חודשים לאחר מכן נמצא לו תפקיד אחר: יו"ר דואר ישראל, שבו הוא מכהן גם כיום.

רק באמצע 2011 הצליחו כץ, משרד התחבורה ודירקטוריון הרכבת לאתר את המועמד המתאים ביותר לתפקיד המנכ"ל: בועז צפריר, ששימש קודם לכן מנכ"ל של אחת החברות שבשליטת האחים עופר, ולפני זה היה מנכ"ל של חברת שמן תעשיות. צפריר הוא בדיוק האיש שיודע כיצד להניע תהליכים רחבי היקף, או לפחות להגיע אל האנשים שיכולים להניע תהליכים רחבי היקף: לפי עדות שמסר צפריר במשפט של אהוד אולמרט, בזמן שכיהן כמנכ"ל שמן תעשיות הוא שילם לעו"ד אורי מסר 29 אלף שקל כדי שיארגן לו פגישה עם ראש הממשלה לשעבר, שהיה אז שר התמ"ת.

מי שעמד בראש ועדת האיתור שהמליצה על צפריר היה יו"ר רכבת ישראל בכבודו ובעצמו, מר אורי יוגב. היו"ר הקודם, יעקב אפרתי, נאלץ לפרוש מהתפקיד לאחר שבאפריל 2010 נעצר יחד עם דני דנקנר בפרשת קרקעות מלח. אפרתי, אגב, בדומה ליוגב, התחיל את דרכו הציבורית באגף התקציבים של משרד האוצר. אורן מוסט, שב-2010 היה מועמד לתפקיד מנכ"ל הרכבת, העיד לאחר מכן כי אחד הדירקטורים ברכבת ביקש ממנו לפרוש מהמירוץ לטובת מועמד מטעם שר התחבורה. מוסט לא ציין מי הדירקטור, אבל לפי הערכות שונות מדובר ביוגב.

האמת היא שהמינוי ליו"ר רכבת ישראל היה פרס תנחומים עבור יוגב, אחרי שנתניהו לא הצליח לסדר לו ג'וב כיו"ר בנק לאומי. בתחילת הדרך דווקא נראה היה שהתפקיד נמצא בהישג ידו: מועמדותו לתפקיד דירקטור בבנק אושרה למרות החשש כי נוכח תפקידו דאז כיו"ר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה וקרבתו לראש הממשלה נתניהו, ייתכן שהמינוי עשוי להיות בעייתי. אבל יוגב, איש רב תושיה, יזם פגישה מיוחדת עם ועדה מיוחדת מטעם ועדת המינויים, ולאחר שיחה מיוחדת עם חבריה אושרה מועמדותו, בשל מה שהוגדר כ"כישורים מיוחדים". אך בסופו של דבר המינוי ליו"ר הבנק לא הסתייע, ויוגב נאלץ להסתפק בתפקיד הזוטר של יו"ר הרכבת.

אך גם המינוי הזה היה כרוך בקשיים, על רקע החשיפה כי יוגב היה מעורב בניהול המו"מ מול חברת בומברדייה – אותה חברה שאמורה לבצע את פעולות התחזוקה ברכבת במקום עובדי הרכבת – וזאת למרות שהוא לא היה שייך לצוות המו"מ שהוגדר מראש. לא רק זאת, אלא ששמו של יוגב הושמט מהפרוטוקול של פגישת המו"מ כפי שהציגה הנהלת הרכבת, והנוכחות שלו בפגישה נחשפה רק לאחר שהפרוטוקול באנגלית, אותו רשמו נציגי בומברדייה בפגישה, הגיע לידי התנועה לאיכות השלטון. פחות מחודש לאחר מכן נחשף כי מנכ"ל הסניף הישראלי של בומברדייה, יוסי דסקל, כיהן כדירקטור בחברה הפרטית של יוגב, ווייטווטר. אך אין בזוטות כגון אלה כדי לחסום שור בדישו, ובנובמבר 2011 מונה יוגב באופן רשמי ליו"ר הרכבת.

העסקה עם בומברדייה

העסקה לרכישת הקרונות החדשים מחברת בומברדייה אושרה סופית באוקטובר 2010, בזמן שיוגב היה דירקטור בחברה ויו"ר לא רשמי, לאחר שבומברדייה זכתה במכרז שהוציאה הרכבת. האמת היא שזכתה זה אולי תיאור מוגזם: בומברדייה היתה המתמודדת היחידה במכרז, מכיוון שבהנהלה החליטו להגביל את ההשתתפות ליצרניות רכבות המוכרות קרונות באירופה בלבד, ולאחר מכן פסלו את המתמודדת היחידה שנותרה במכרז מלבד בומברדייה. במסגרת העסקה התחייבה בומברדייה לספק 78 קרונות דו קומתיים (Double-Deck), תמורת סכום של כ-700 מיליון שקל. הקרונות אמורים להיות מסופקים בתוך חמש שנים, והעסקה כללה אופציה לרכישת שמונה מערכי רכבת נוספים – שישה קרונות למערך – בתנאי שתחזוקתם תוצא למיקור חוץ על ידי בומברדייה, ולא תבוצע בידי עובדי רכבת ישראל.

בומברדייה היא ללא ספק חברה אמינה ועתירת ניסיון. זו כנראה הסיבה שבניגוד למפרט הטכני שדרשה הרכבת במסמכי המכרז, המפרט הטכני עליו חתמה ההנהלה בסופו של דבר מול בומברדייה העניק לחברה הקלות שונות בתחומים כמו בטיחות, שירות לנוסעים, איכות סביבה ועוד.

בין היתר נסוגה ההנהלה מדרישתה כי הקרונות החדשים ייבנו לפי תקן אירופי מתקדם, והסכימה כי הם יהיו זהים לקרונות שסיפקה בומברדייה החל מ-2002. קרונות אלה אינם כוללים שדרוגים שנעשו במערכת ההיגוי, בצירי הגלגלים ובמערכות השליטה של הדלתות. כמו כן הסכימה הנהלת הרכבת כי הקרונות החדשים לא יצוידו במערכת המונעת נסיעה עם דלתות פתוחות – כפי שמחייבים תקני הבטיחות באירופה. קרונות אלה גם אינם יכולים לנסוע במנהרות ועל פני גשרים, כך שלא יהיה ניתן לעשות בהם שימוש בקווים החדשים לכרמיאל ולעפולה.

אם יהיה לכם חם בקרונות של בומברדייה, אולי כדאי שתדעו כי הנהלת הרכבת ויתרה על הדרישה לשדרג את מערכת המיזוג בקרונות, כמו גם על מנורות קריאה אישיות לנוסעים – כפי שנקבע במכרז. אבל אולי יינחם אתכם לדעת שנהגי הרכבת ייסבלו עוד יותר מכם: בניגוד לתנאי המכרז, בולמי הזעזועים בקדמת הרכבת לא ימנעו נזקים כתוצאה מהתנגשות במהירות של 15 קמ"ש – אלא במהירות 10 קמ"ש בלבד, והחלון הקדמי של הקטר לא יצופה בפלסטיק שימנע העפת שברי זכוכית על הנהגים במקרה של תאונה.

בקיצור, אין ספק שהעובדים הם אלה שמסכנים את הציבור, ואילו כץ, יוגב וצפריר רק מנסים להגן על הנוסעים המסכנים, שבסך הכל רוצים להגיע הביתה בשלום.

מי אתם רוצים שיתחזק את הרכבת?

המאבק הנוכחי של עובדי הרכבת נוגע להוצאת עבודות התחזוקה של הקרונות החדשים לידי בומברדייה. כץ ויוגב עשויים לטעון כי הוצאת פעילות התחזוקה למיקור חוץ תשפר את הבטיחות ברכבת, אבל המציאות מעידה אחרת.

אורי יוגב. בעל ניסיון עשיר ברכבות

בדצמבר 2010 נפצעו 127 נוסעים ברכבת, לאחר שאחד הקרונות עלה באש סמוך לשפיים. זאת היתה אחת מתאונות הרכבת החמורות ביותר בשנים האחרונות, שעוררה סימני שאלה רבים בנוגע לרמת הבטיחות של הנוסעים. בעקבות האירוע מינה משרד התחבורה צוות בדיקה מיוחד, שהגיש את מסקנותיו כמעט שנה לאחר מכן, בנובמבר 2011. צוות הבדיקה קבע כי העובדים אינם אשמים בתקלה – אלא היצרן של הקרונות, שלא סיפק את ההוראות המתאימות לתחזוקת הקרונות ולא הנחה את העובדים לבצע בדיקות תקופתיות. אותו יצרן היה בבעלות חברת בומברדייה, ידידתנו משכבר הימים, שבידיה החליט משרד התחבורה להפקיד את ביטחון הנוסעים בשנים הקרובות. בדו"ח הבדיקה מתח מנכ"ל משרד התחבורה דאז, דן הראל, ביקורת חריפה על בומברדייה, וטען כי החברה לא הסכימה לשתף פעולה עם הבודקים. אגב, מייד לאחר התאונה טענו נהגי הקטרים של רכבת ישראל כי הם התריעו בפני ההנהלה פעמים רבות על הסכנה באותם קרונות, כיוון שלא הותקנו בהם מערכות לגילוי עשן ואש.

ובכל זאת, משרד התחבורה והנהלת הרכבת מתעקשים להוציא את עבודות התחזוקה של הקרונות החדשים למיקור חוץ, ולא להפקידם בידי עובדי הרכבת. ההנהלה טוענת כי התחייבה בפני העובדים שאיש מהם לא יפוטר בשנים הקרובות, ולכן לא מדובר באמת בפגיעה בתנאי עבודתם, אבל זו טענה די מטופשת. באותה מידה אפשר להתחייב בפני עובדי חברת החשמל שאיש מהם לא יפוטר בזמן הקרוב – אבל שאת כל תחנות הכוח הבאות שיקומו בישראל יפעילו חברות פרטיות. בשני המקרים מדובר בהפרטה של הפעילות, אלא שהיא פרושה על פני זמן רב. לצורך העניין, גם אם הנהלת הרכבת תעמוד בהבטחתה, אפשר להניח שעוד 30 שנה מעכשיו לא יהיה אף עובד תחזוקה ברכבת ישראל.

אצל בומברדייה, מצד שני, יהיו כמה וכמה עובדים כאלה. אחרי הכל, החברה אינה מתכוונת להביא טכנאים מקנדה, או מהנדסים מצרפת. היא תעסיק בישראל טכנאים ומהנדסים מקומיים, שקודם לכן היו עובדים במגזר הציבורי, ונהנו מביטחון תעסוקתי וארגון עובדים חזק. אצל בומברדייה, יש להניח, המשכורות יהיו נמוכות יותר והביטחון התעסוקתי רופף עד בלתי קיים. ואם אתם חושבים שהכסף שבומברדייה תחסוך על העובדים ישמש להוזלת עלויות התחזוקה, ובכן, אתם מעט תמימים. הכסף יישאר אצל בומברדייה, ולאחר מכן יזרום לבעלי המניות הזרים שלה בצורת דיווידנד, ולמנהלי הבכירים בצורת חבילות שכר שמנות – לפי מיטב המסורת של המגזר הפרטי.

ואם כבר הגענו לועד העובדים של הרכבת, ראוי לציין שאותו ועד מיליטנטי ומתלהם הסכים לחתום באוגוסט 2011 על הסכם ליישום תוכנית בטיחות חדשה ומקיפה ברכבת, שבו קיבל את כל הדרישות שהציבו משרד התחבורה והנהלת הרכבת. בין היתר הסכימו העובדים שלא לשבות במשך 10 שנים בכל סוגיה הקשורה לתחום הבטיחות, לעבור מבחני התאמה מקצועיים ועיוניים לפני קבלה לעבודה ובמעבר בין תפקידים, כמו גם מבחנים פסיכולוגים, קוגניטיביים ואישיותיים. הוועד אפילו הסכים להעביר מתפקידם את העובדים שייכשלו במבחנים, ואף קיבל את דרישת ההנהלה להתקין מצלמות בקטרים, כדי שיהיה ניתן לעקוב אחר נהגי הרכבת בזמן אמת, וגם מערכות GPS ומערכות לניטור מהירות הנסיעה. אבל למרות שהעובדים הסכימו לכל הדרישות, ההנהלה ומשרד התחבורה לא התרצו, והחליטו להוציא את פעילות התחזוקה למיקור חוץ.

ועוד מילה אחת על גילה אדרעי: היא החליפה בתפקיד יו"ר הוועד את משה סוליקרו, היו"ר הקודם. סוליקרו היה מקורב להנהלת הרכבת וידיד של המנכ"ל הקודם חקי הראל. העובדים טענו כי סוליקרו מייצג את ההנהלה יותר מאותם, ולכן רצו להחליף אותו בתפקיד. חקי הראל ניסה לשכנע אותם להשאיר אותו. כל זה היה בסוף 2009. בתחילת 2009 המליצה המשטרה להעמיד לדין את סוליקרו, יחד עם יו"ר הוועד לפניו, שאול עוקיש, בחשד למעורבות בפרשת שוחד מסועפת. זה לא מנע מהראל להגן על סוליקרו, ולהרים טלפונים לחברי הוועד כדי למנוע את החלפתו. גילה אדרעי, מנגד, מחויבת לעובדים. היא לא מושחתת, ואי אפשר לקנות אותה במינוי לתפקיד בכיר ברכבת, כפי שנהוג לעשות לפעמים בחברות ממשלתיות. ואולי זאת הסיבה האמיתית למסע ההסתה שמתנהל נגדה בימים האחרונים.


111 תגובות on “למה זה בדיוק, אבל בדיוק הזמן הנכון להתייצב לצד עובדי הרכבת במאבקם הצודק נגד הפרטת פעילות התחזוקה”

  1. עדו הגיב:

    אני לא יודע לגבי הוועד קודם אבל היו בהחלט שחיתויות ונפוטיזם ברכבת (כשעוד הייתה רשות "נמלים ורכבות") ואת התדמית הזאת סוחבים עובדי הרכבת איתם עד היום.

  2. נמרוד הגיב:

    מדובר בתחקיר מן המעלה הראשונה.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

      ממש תחקיר מצוין. חבל שלא טרחת לקרוא את החלטת בית המשפט העליון בעניין בומברדייר (בר"מ 6627/11) שדחה מכל וכל את הטענות המטופשות של התנועה לאיכות השלטון – שהתבססה על חומר סודי שוועד הרכבת הדליף לה תוך ביצוע 1001 עבירות פליליות – וקבע כי לא היה שום פסול במו"מ שנוהל עם בומברדייר ו/או בהסכם שנחתם איתה. ככה זה, הכי פשוט זה להעלות טענות, לבדוק את העובדות זה כנראה יותר מסובך.

      אגב, השם של החברה זה בומברדייר ולא בומברדייה.

      • goliath הגיב:

        נניח שנייה לפרוטוקול. יש לך השגות לגבי כל שאר העובדות שמופיעות בכתבה? או שאתה מסכים עם כל הטענות, ורק הנקודה הקטנה הזאת מפריעה לך?

        • ארז הגיב:

          לפחות עוד עובדה אחת לא נכונה: בקישור הראשון " להלאים מחדש את פעילות התחזוקה של הקרונות" – הקישור עצמו מדבר על "הלאמה של עבודות התחזוקה של מערכת מסילות הברזל הארצית" ולא של הקרונות. מדובר בשני דברים שונים לגמריי – יש הבדל גדול בין תשתית לאומית לבין תחזוקה של מוצרים של חברה.
          ובדיוק כמו שלטויוטה שלי אני מעדיף את הטיפול של המוסך המורשה מאשר הטיפול של המוסך של חברת הליסינג – נראה לי הגיוני ונכון לתת ליצרן לתחזק את המוצר שלו.

          ואגב, לא טרחתי לבדוק את שאר הטענות וה"עובדות" שכן תחקיר שבו שתי עובדות כה קריטיות מוטעות גורם לי להרגיש שלקורא את כולו זה בזבוז זמן

        • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

          לגבי יתר הטענות פשוט אין לי מושג אם הן נכונות או לא, עם מתוך היכרותי עם חלק מהאנשים המוזכרים, הן נשמעות – למרבה הצער – נכונות, והכתבה אף היא מעניינת יש לציין.
          מה שמקומם אותי זה אכן נקודה אחת בלבד – הטענות כנגד אורי יוגב וכל הסיפור של בומברדייר שאני מכיר אותו באופן אישי ומקרוב (ולא אוכל לפרט בעניין, אבל למען הסר ספק אני לא עובד של בומברדייר ולא קשור אליה בשום צורה או אופן). כל הסיפור של עתירת התנועה לאיכות השלטון נולד מכך שהוועד הדליף לה חומרים סודיים (כמו ההצעות שהוגשו למכרז) ודחק בה להגיש עתירה בעניין, והתנועה לאיכות השלטון החליטה (ואני מקווה בשבילה שזה היה מבלי לקבל תשלום מהוועד)לשמש כשופרו של הוועד.
          מה שמקומם בסיפור הזה זה שהשתמשו בבומברדייר בשביל לנגח את הרכבת, בעוד שבומברדייר לא עשתה שום דבר רע – היא הגישה הצעה למכרז, וביקשו ממנה – בהתאם לתנאי המכרז שעיגנו אפשרות למתווה שכזה – לשנות חלק מהצעתה ולהוזיל את העלויות. היא נענתה לדרישה, ובכך הסכימה לוותר על רווחים של למעלה מ – 100 מיליון ש"ח, רק משום שהיא הבינה שלרכבת ישנה מצוקה תקציבית, ואחרי זה עוד באים אליה בטענות שהיא הייתה שותפה להליך מושחת; שהיא מספקת קרונות מיושנים וכיו"ב, וזה באמת לא ראוי.

          אגב, לאחר שהשופט מלצר ציין שעל פני הדברים לא עלה בידי התנועה לאיכות השלטון להצביע על פגיעה בטוהר הליכי המכרז (ההחלטה מפורסמת באתר בית המשפט העליון – http://www.court.gov.il, בתיק 6627/11), החליטה התנועה לאיכות השלטון למשוך את העתירה שלה, מסיבות ברורות.

      • goliath הגיב:

        ולהגיד שהשם של החברה היא בומברדיר זה כמו להגיד שהשם האמיתי של אלבר קאמי הוא קאמוס. זה השם בתעתיק עברי. מעבר לזה שזאת ממש לא הנקודה

  3. עמרי הגיב:

    סוף סוף מישהו מסביר את הדברים בבהירות, הבלוגים האלו צריכים להתפרסם בתדירות יותר גבוהה.

  4. בנימין הגיב:

    פוסט מצוין, מה שרק מעלה את התסכול — למה דברים כאלה לא מופיעים יותר בעיתונות הממוסדת?

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    שיכנעת אותי – קבל share בספר פנים שלי

  6. סופי הגיב:

    אכן התחקיר מעולה וחושף נקודות שלא ידענו, אבל יש גם דברים שהועד והעובדים לא מוכנים לעשות. וגם התחקיר הזה הוא מאוד חד צדדי ומגמתי. אולי ראש הועד הנכחית מחוייבת לעובדים אבל גם היא לא תלית שכולה תכלת. וראיתי תחקירים על בזבוזי ענק מצדם של עובדי הרכבת. נכון חשוב להכיר את שני הצדדים, אבל לדעתי צריך פשוט לפטר את כולם מהראש ועד אחרון המנקים ולפתוח מחדש.

    • עדו הגיב:

      בסדר סופי. ברגע שבו יפוטרו כל המנכ"לים מהראשון ועד אחרון הדירקטורים ונתחיל מחדש נעבור לרכבת ונעשה שם אותו דבר. אין לך מושג עד כמה התגובה שלך מייאשת ואני זה שכתב את התגובה .
      הראשונה על השחיתות
      וכותבים "טלית"

    • goliath הגיב:

      כן, וללא ספק נימקת היטב את העמדה שלך

  7. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    התחקיר מעניין ומדאיג מאוד אבל לחלוטין חד צדדי.
    לאן נעלם נושא הנפוטזים שעדיין מושרש עמוקות ברכבת?
    לאן נעלמו דוחות מבקר המדינה אשר קבלו על העובדה שבמשך 10 שנים השתמשו בקרונות ולא דאגו להוראות תחזוקה ולא מצאו את התקלות?
    לאן נעלמה העובדה שכל וועדות החקירה (למעט החיצונית שהוזכרה) הן פנימיות של הרכבת? אפשר להשתמש כרפסרנס בפרס שהרכבת קיבלה לאחרונה על שביעות רצון הנוסעים ב2011 שהוחלט על פי סקר שהוזמן על ידי הרכבת עצמה בזמן שהמדינה קנסה את הרכבת ב1.5 מיליון ש"ח על אי עמידה ביעדים?
    לאן נעלמה העובדה על נהגים שעוברים באדום, מעשנים סמים, גורמים לתאונות מכוונות ואז מסרבים להגיע לוועדת חקירה בנושא?
    ואם העובדים כל כך מוכשרים, מדוע יש תקלות כל יום כמעט (כמו היום)?

    הוועד מנצל בציניות רבה את נושא המרי החברתי שקם בישראל ומשתמש בסיסמא "עובדי קבלן" אבל מדובר בכלל בחברה חיצונית ולא בקבלן עבדים. עוד לא ראיתי (גם בפוסט זה) הוכחה לכך שבומברדייה פחות טובה מעובדי הרכבת בתחזוקה, שעובדיה יהיו עובדי קבלן חסרי כל תנאים ושבעקבות זה יפוטרו עובדי רכבת. אני גם לא רואה בעיה עם כך שעובדי הרכבת יהיו אחראיים על התפעול, אדמיניסטרציה וכו' וחברה חיצונית (אשר מייצרת את הקרונות) תהיה אחראית לתחזוקה שלהם בכפוף להסכם תחזוקה עם קנסות ואפשרויות יציאה במקרה ולא עומדים ביעדים. הוועד לצערי, לא מציע תחלופה שכזו. כאשר עובדי הרכבת גורמים נזקים, הציבור משלם. אין כסף יש מאין. אם החברה החיצונית לא תעמוד ביעדים היא תשלם על כך (אם כבוד השר לא "ימחל" להם) וניתן יהיה להחליף אותה.

    אין ספק שיש הרבה מעבר למה שאנחנו שומעים בתקשורת. אין לי ספק שכבוד השר כץ הוא רחוק מלהיות טלית וחלק לא קטן מהמהלכים מבוצעים לא מטעמים נכונים וטהורים.

    בשורה התחתונה – אם עובדי הרכבת היו מצליחים לתפקד ולהפעיל את הרכבות בשוטף מעבר לשביתות, הייתי יכול לחשוב על לתמוך בהם.

    • goliath הגיב:

      מה שאני הכי אוהב זה את הטענות על חד צדדיות. כלומר, כל היום אנחנו שומעים בתקשורת שהעובדים אשמים בהכל, שהם חצופים, דואגים רק לשכר שלהם וכו' – אבל תשים פוסט אחד שמציג קצת את הצד השני, ופתאום אתה הדמגוג… לאן נעלמו הנפוטיזם ודוחות המבקר אתה שואל? ולאן נעלמו כל העובדות שכן מופיעות בפוסט מהדיווחים שאנחנו שומעים כל הזמן?
      אבל האמת היא שאני לא יודע איפה למצוא את העובדות שאתה מציין, והייתי שמח אם היית מצרף לינק לאשש אותם. כמה נהגי קטר יש ברכבת? וכמה מתוכם מעשנים סמים ומתחמקים מוועדות חקירה? דבר אליי במספרים… ואם העובדים כל כך לא מוכשרים, מה אתה חושב שיקרה בבומברדייה? מי אתה חושב שיהיה אחראי שם על התיקונים? אלה יהיו אותם עובדים בדיוק, רק בתנאי שכר עלובים יותר.
      אבל האמת היא שאני באמת לא מבין את הגישה שלך. חברת דלק נדל"ן נמצאת עכשיו בקשיים – האם זה אשמת העובדים או ההנהלה? האם המשבר שלתוכו נכנסת שטראוס הוא באשמת העובדים או ההנהלה? אתה מדבר על נפוטיזם, אבל נראה לי שהפוסט מדגים היטב שהבעיה הזאת הרבה יותר חמורה בצמרת של החברה – אותה צמרת שמעלה את הטענות האלה כלפי העובדים. ושוב – הוועד באמת היה מושחת, אלא שאז הנהלת הרכבת דווקא הסתדרה איתו די טוב.

      • orikatz הגיב:

        אבל אתה לא באמת רוצה שמידת ההערכה של קוראי הבלוג כלפיך תהיה דומה למידת ההערכה שלנו כלפי אמצעי התקשורת. עם כל הכבוד, ממך אנחנו מצפים ליותר…

        אגב, למרות התגובה שלי למטה שיתפתי בפייסבוק את הרשומה.

        • סלבה הגיב:

          איפה הבעיה? אם בכל החדשות ומקורות העיתונאות השיגרתיים מציגים צד אחד, ועובדה שכולם כאן ידעו לצטט את הטיעונים שנגד עובדי הרכבת, אז הוא כאן כדי לתת לך את הצד שאולי לא שמעת.
          מעבר לזה הוא אמר שהוא חיפש לאשש חלק מהדברים והוא לא מצא. לזה אתה יכול להאמין או שלא, אבל זה הפוסט שהוא בחר לשים.

          אתה אומר שאתה רוצה לכבד אותו יותר מאת התקשורת הרגילה, אבל בתאכלס להם אתה משלם כסף בשביל החירטוטים שלהם וזה בן אדם שלא מקבל ממך משכורת. קשה לי להבין למה פתאום אתה דורש יותר ממנו מאשר מהאנשים שאתה משלם להם בשביל עבודת העיתונאות שהם עושים עבורך.

      • דרול הגיב:

        נהג רכבת מקבל משכורת של יותר מ28,000 ש"ח בחודש , עבור עבודה בהיקף משרה רגיל. הנה נתון.
        למה שנהג יקבל משכורת של עשירון עליון? המשכורת הזו ניתנת לו על חשבון הציבור , הוא לא עובד בחברה פרטית.

        האם לא ניתן למצוא נהגים מיומנים שיבצעו את אותה עבודה עבור שליש מחיר ובכך יחסכו לציבור עשרות מיליוני שקלים כל שנה?

        בוודאי שניתן, רק שלרכבת ישראל יש ועד והועד נתמך על ידי ההסתדרות ושניהם ביחד מוכנים להכות באזרחי ישראל שוב ושוב ובלבד שתמשיך לעמוד להם היכולת לשדוד את הציבור.

        אתה זקוק לעוד נתונים? יש לי הרבה. שנים עבדתי עם רכבת ישראל .

        • עמית הגיב:

          דרול
          אני מבין שעבדת עם אנשי רכבת ישראל, אבל אני לא חושב שראית את שכרם על פי דו"ח הממונה על השכר בחברות הממשלתיות השכר שאתה מדבר עליו ניתן רק בהנהלה שרובה ככולה מינויים פוליטיים.
          http://hsgs.mof.gov.il/reportPage.aspx?reportName=PublicEntitiesReports/EntitiesRoleOrRankData&IsDrill=true

          • דרול הגיב:

            הקישור שהבאת רק מוכיח את מה שאמרתי , כיוון שהמשמעות של "ממוצע" היא שישנם מתחתיו וישנם מעליו. האמת כשאמרתי 28000 , הייתי מאוד עדין. הסכומים עצמם גבוהים יותר בפועל ורצוי לציין גם שהדו"ח של הממונה על השכר , מעלים באלגנטיות את "משכורת ה13" שכל העובדים האלו מקבלים , שמשמעותה עוד 8 % אחוזים למשכורת שכל אחד מהעובדים האלו מקבל , על חשבון כולנו.

            עוד מידע
            http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3659906,00.html

          • goliath הגיב:

            אני חייב להודות שאני לא מתמצא בנושא השכר ברכבת, ובגלל זה לא נגעתי בו בפוסט. בכל מה שקשור לדו"ח הממונה על השכר אני דווקא בעניינים, ואני יכול להגיד לך שהם פשוט שקרנים. בזמן שביתת הפרקליטים בדקתי את השכר שלהם לפי דוח הממונה, והכפלתי במספר הפרקליטים שמועסקים בפרקליטות המדינה לפי דוח הממונה. זה יצא בערך 220 מיליון שקל בשנה. הלכתי לתקציב המדינה, וראה זה פלא – כולו מסתכם ב-180 מיליון שקל בשנה. כשהגשנו שאילתא בעניין למשרד האוצר הם אמרו שזה נכון, אבל הם עשו העברה תקציבית של ככה וככה שקלים ממקום זה או אחר, ובסופו של דבר התקציב בפועל היה 240 מיליון שקל. אבל גם אם אתה מאמין להם – ואני לא – זה לא הגיוני עם רמת הוצאות השכר שמופיעות בדו"ח. וזה רק הפרקליטים – בלי כל המינהלה. בקיצור, עדיף להתייחס באופן ביקורתי לכל מסמך שמגיע ממשרד האוצר. תשאל לדוגמא עובדים סוציאליים אם מישהו מהם מגיע לשכר שנקוב בדו"ח הממונה, הם יתפוצצו מצחוק

          • דרול הגיב:

            משכורות העתק של עובדי הרכבת (לא "ההנהלה") הם עניין ידוע למי שמתעסק עם הרכבת מטווח קרוב. השם שיצא ל"נערי האוצר" כקפיטליסטים מריטנים בכל מחיר הוא לא מדוייק. הרבה פעמים הם רוקחים עסקאות אפלות עם בריוני הוועדים , זה לדוגמא מה שקרה כאן. שימו לב שהעובדים לא יצאו למאבק על שכרם, אם היו יוצאים הם היו חושפים את עצמם לביקורת ציבורית חריפה.

          • עמית הגיב:

            דרול אני לא מדבר על ממוצע.
            המשכורות שאתה מדבר עליהן נמצאות תחת ההגדרה בעלי תפקיד = מנהלים.
            תחפש בדירוגיים.
            השכר שם לא מתקרב לסכומים שאתה מדבר עליהם.

          • דרול הגיב:

            כמו שאמרתי, צריך לדעת לקרוא . גם המשכורות שמופיעות תחת דרוג מפעלי הן משכורות ממוצעות. המשכורת הממוצעת בדרוג המפעלי של הרכבת היא 15,697 נכון לשנת 2010 . נתון זה אינו סותר את טענתי ואף מחזק אותה , כמו כן , לא מגולמת בנתונים אלו תוספת "משכורת 13" אוטומטית שגודלה למעלה מ8%.
            שים לב שגם הבאתי כתבה ישנה מYnet שמתייחסת ישירות דווקא לשכרם של נהגי הרכבת ולא לכלל השכר של העובדים בדרוג המפעלי בהם ישנם כאלו שמרוויחים פחות.

  8. orikatz הגיב:

    אין ספק שמגיע לך ח"ח על האומץ ועל התחקיר המעמיק.

    אני חושב שהמגיב האנונימי שמעלי (מ 6:58) סיכם לא רע את הנקודות הבעייתיות במאמר. מעבר לפרטים הספציפיים שבהם אין ספק שאתה מתמצא יותר ממני, מפריעה לי האוטומטיות שבה אתה מגן על צד אחד ותוקף את הצד השני. רבות מהעדויות שאתה מציין הן נסיבתיות ומוטות (אתה כותב "המציאות מוכיחה אחרת", ואז מביא דוגמה לתקלה אחת, בניגוד לשלל תקלות שקרו לאחרונה שהן כן באשמת התחזוקה הלקויה). דברים כאלו גורמים לי לפקפק באמינות שלך, וחבל שאתה לא מנסה להיות קצת יותר שקול.

    ישראל היא לא בריטניה, והפרטה היא לא מילה גסה. במדינות צפון אירופה בוצעו שלל הפרטות מוצלחות. אבל אין ספק שהתנאי להפרטה מוצלחת הוא אפס שחיתות, ומהעדויות שאספת כאן לא בטוח שתנאי זה מתקיים. יחד עם זאת, אין ספק גם שלא ייתכן שהמדינה לא תהיה מסוגלת לנהל את רשת הרכבות המרכזית שלה, וזה המצב כיום בזכות אותם יחסי עבודה שכל כך חשוב לך להגן עליהם. מה שלא מנוהל מתנהל, והמדינה שלנו בהחלט מתנהלת.

  9. goliath הגיב:

    אני חייב להודות שכל התחקיר שנדרש בשביל הפוסט הזה הסתכם בקצת פחות משעה של חיפושים ברשת… כמו שאפשר לראות בלינקים המצורפים, כל המידע קיים, זמין, התפרסם במקומות רבים ובאופן כללי ידוע לכל הנוגעים בדבר. כלי התקשורת בוחרים למסגר את הסיפור בצורה מסוימת כי יש מי שעושה מאמצים רבים כדי להכווין אותם לשם, ולא בוחל באמצעים בעניין.

  10. יאיר הגיב:

    אני מוכן לקבל טענה שההפרטה תגרום לבעיות בטיחות. אני מוכן לקבל טענה שבומברדייה תתחזק את קרונות הרכבת בצורה פחות טובה מעובדי רכבת ישראל, ואני בהחלט מקבל את זה שממשלת ישראל מושחתת וממנה מקורבים לתפקידים רגישים, שבתורם חתמו על הסכם מחורבן עם בומברדייה והתפשרו על תנאי הנסיעה ובטיחותנו כדי לקבל הנחה כלשהי (ובונוס לעצמם).

    מה שאני לא מוכן לקבל זה את הטענה שוועד עובדי הרכבת עושה לכולנו צרות בגלל הבטיחות, בגלל היעילות, תנאי הנסיעה וצבע הקרונות. אין שום קשר. ועד העובדים מתעסק אך ורק בתנאי העבודה של העובדים, במשכורות, בתנאים הסוציאליים, במניעת פיטורין, בגיוס עובדים חדשים (או שלא), ברמת שיתוף העובדים בקבלת החלטות ארגוניות – לא בבטיחות הנוסעים.

    באמת שאין מה לערבב בין השניים.

    • goliath הגיב:

      נכון, ועד עובדים מתעסק בתנאי עבודה, וזה בדיוק מה שהוא אמור לעשות. אבל מי שבאמת אמור להיות אחראי על הבטיחות, כלומר ההנהלה, עושה עבודה די מחורבנת ואחר כך מאשים את העובדים. ואני באופן אישי לא מרגיש שוועד הרכבת עושה לי צרות, לא יותר מהצרות שהרופאים עשו לי במאבק שלהם – ובכל מקרה פחות מהממשלה שמופקדת על ניהול הרכבת

  11. ג.ב הגיב:

    פוסט מצויין. סחטיקה.

  12. דני הגיב:

    מאד מעניין. חד צדדי כמו שציינו לפניי, אבל עושה את הדבר הכי חשוב שכל כלי התקשורת מצליחים לא לעשות – לדבר על עובדות ונתונים, ולא תדמיות

  13. דור הגיב:

    יש הרבה אי דיוקים בכתיבה הזו, והכי חמור בהם הוא שבומברדייה תשלם פחות לעובדים שלה. האמת היא שמשכורתם גבוהה ב-30%.

    ודבר נוסף, הרכבת פשוט גרועה, וגם אם הפרטה היא אינה הפתרון האידאלי, גם המצב הנוכחי בו הרכבת שלנו במתכונתה הנוכחית, עם העסקת קרובי המשפחה והרמה הטכנית הירודה, היא אינה המצב האידאלי.

    • drevney הגיב:

      אכן צריך ניהול טוב יותר, זה גם מה שראש הועד אמרה, שהניהול מחפיר. אבל אין סיבה שהפרטה תוביל לניהול טוב יותר.

    • goliath הגיב:

      המשכורות של מי בדיוק? אתה מכירים טכנאים של בומברדייה שעובדים בארץ? כמה הם מקבלים? ואיך בדיוק המדינה תחסוך כסף אם העלויות אצל בומברדייה גבוהות יותר? בקיצור, תן קצת יותר פרטים

      • דור הגיב:

        הדברים שאני אומר נכתבו היום בראיון בממון לדעתי, למיטב זכרוני, אתה מוזמן לחפש אותו, לא מצאתי זכר לזה באינטרנט, אבל זה היה ראיון עם מנכ"ל בומברדיה. אין לי מושג איך המדינה תחסוך מזה כסף, אבל זה שמשלמים יותר לעובדים לאו דווקא אומר שהחוזה עצמו יקר יותר. מעסיק יכול להחליט כמה מתוך החוזה הוא משלם לעובדים וכמה הוא משאיר ביד שלו, ובכל מקרה, אין לי ספק שעם חוסר היעילות ברכבת ישראל העלות של החוזה ברכבת גבוהה יותר כי יש הרבה יותר שומנים.

  14. שחר הגיב:

    אני המגיב האנונימי מהתגובה ה"חד צדדית". לצערי, לא ראיתי את המקום לשם וכו' ושלחתי אנונימי בטעות ולא כדי להתחבא.
    אני הסתמכתי על תקצירי דוחות מבקר המדינה שזמינים לכל אדם (שלא עובד על מק) באתר המבקר.
    ישנה ביקורת חוזרת ונשנית על בטיחות, תחזוקה, נפוטיזם ועוד רעות חולות.
    הלינקים פחות יעזרו כי לצערי מדובר בקבצי וורד ענקיים שצריך לחפור בהם אבל מי שירצה יוכל.

    אני מסכים שהטענה שלי גם חד צדדית ובאה כקונטרה למאמר.
    אני חושב שזה אמיץ מאוד לכתוב את זה כשאתה רוצה לרוץ לפריימריס ומחפש את תמיכת הציבור ומתבטא כך נגד הרוח העכשווית בתקשורת.

    עדיין אני מרגיש שהפוסט הזה, אמיץ ככל שיהיה אינו מכיל את כל הנתונים ועודנו מאוד חד צדדי.
    לא הבנתי על סמך מה אפשר לבסס את הקביעה שבומברדייה תדרדר את התחזוקה או שהיא תגרום לפיטורי עובדים. גם הוועד, גם הנהלת הרכבת וגם שר התחבורה אומרים בפה מלא שהרכבת תסיע תוך 3 שנים פי 3 נוסעים ומדובר על 100 מיליון איש בשנה. כרגע, הם לא מסתדרים עם הכמות הנוכחית ולכן אני בעד חלוקת המשאבים. זה לא הפרטה, זה לא עובדי קבלן אבל זה מטרפד את תוכנית הנפוטיזם.

    חשוב כמובן לציין שכל הדוחות הללו לא חוסכים את שבטם ובצדק מהשר ומהנהלת הרכבת אבל אישית אני מרגיש שאם הוועד יודע לשבות כשהוא דואג לתנאי עבודה, הוא היה צריך לשבות לגבי התחזוקה הירודה קודם.

    אישית, לאור מה שקראתי, אני בעד ההפרדה בין תחזוקה לבין תפעול שוטף. לטעמי, חברה מקצועית אשר מחוייבת בחוזה ובתנאי שירות עם SLA וקנסות היא יותר נכונה מוועד עובדים ללא אחריות אמיתי. הרי אם הרכבת מפסידה, אנחנו כציבור עדיין מפסידים. אם החברה תפדח, היא תפוטר ותפצה את המדינה.

    • goliath הגיב:

      אני לא יודע אם בומברדייה תדרדר את רמת התחזוקה, אבל חשבתי שהמטרה היא לשפר אותה…. כלומר, מה שאתה אומר זה שההפרטה לא תגרום נזק, אבל ראוי לשאול האם היא תקדם אותנו לאנשהו.

      ונפוטיזם ודאגה למקורבים יש בכל מקום, גם בשוק הפרטי. אצל עובדי הרכבת זה לפחות מתפרש על פני יותר משפחות… ושוב – הוועדה הקודם היה באמת מושחת, אבל בגלל זה העיפו אותו ושמו את אדרעי

      • עמית הגיב:

        אני חושב שלגבי העתיד אפשר להסתכל מה קרה לאחר הפרטת בזק. החברה לקחה על עצמה את רוב עלות ההלוואה של אייפקס+סבן ולכן לא היה לה כסף להשקיע בתשתית. תשתית האינטרנט בישראל כל כך מפגרת אחרי העולם המפותח (לא רק במחיר) שהממשלה החליטה להתיר לחברת חשמל להקים תשתית חליפית.
        העובדים הותיקים של בזק קיבלו מענקי פרישה מרשימים והלכו הביתה במקומם ישנם היום עובדים שהתנאים שלהם נמוכים בהרבה כפי שאפשר להתרשם מדו"חות השכר שמתפרסמים כל שנה.
        התוצאה היא שקו תקשורת אצלי בשכונה עולה כמעט פי שתיים מקו חשמל למרות שקו החשמל נעשה בתנאים מחמירים בהרבה. לאחר סופת ברקים "טובה" עלי לחכות כמה שעות עד 3 ימים עד שבזק מתקנת את קו הטלפון, בכל הפעמים שהזעקתי את חברת חשמל הם הגיעו אחרי מקס' 15 דקות, כשנשרף שנאי ראשי התיקון ארך כמה שעות בלילה ובגשם שוטף.
        זה לא שאין חברות פרטיות טובות, הן פשוט מתמעטות משום שזה פחות ריווחי לתת לעובדים שכר ותנאים, ועדיף להחליף אותם כל כמה שנים כך ארגונים מאבדים את הזכרון וחוזרים על טעויות.

      • שחר הגיב:

        תסלח לי – אבל התעלמת לחלוטין מכל דברי ולקחת נקודה אחת מאוד קטנונית שאפילו לא אמרתי. אתה מסלף את דברי. אני אמרתי שעובדי הרכבת כשלו במשימה חרוצות וצריך לתת הזדמנות לגוף אחר. במקרה הזה, בומברדייה.
        אינני מוכן לנסות לנבא את העתיד. העובדה היא שאף אחד לא יודע מה בומברדייה תעשה וכל אדם אשר טוען אחרת הוא שרלטן בעל אינטרסים. אתה יכול להביא עשרות דוגמאות לתקלות בבומברדייה ומולן נעמיד פי 10 תקלות ברכבת.

        מה לגבי דו"חות מבקר המדינה, שנה אחר שנה?

        רק היום היו 3 תקלות ברכבת. אולי זה וועד, אולי לא. בטוח שזה לא רכבת מתפקדת.

        אני לא אמרתי שצריך להפריט לגמרי. צריך לתת למי שיודע לתחזק רכבות את העבודה הזו. עובדי הרכבת הוכיחו היום סופית שהם לא מסוגלים לעמוד במשימה הזו.
        אתה גם מתעלם מהעובדה שחברה פרטית חייבת לעמוד בתנאים מסויימים ואילו חברה ממשלתית כמו הרכבת רק מבזבזת כספי ציבור. גם כשהם מקבלים קנס, בסופו של יום הוא יורד מאיתנו.

        ודרך אגב – מאז שבזק הופרטה, אני מאוד מרוצה מהשירות שאני מקבל, זמן ההמתנה לקו אינטרנט ירד משמעותית, השיחות זולות משמעותית גם בארץ וגם בחו"ל וגם מהתשתית אני מרוצה מאוד.
        אני עדיין זוכר את החשבון טלפון שהגיע ל4 ספרות כשאחותי היתה בטיול הגדול בחו"ל והוריי התקשרו אליה.
        היום – יש שיחות יותר זולות לחו"ל מאשר לסלולר.

        כולם משתמשים במילות גנאי כמו הפרטה, עובדי קבלן. למה לא להגיד את האמת – ניתן לאנשי המקצוע לטפל בזה?
        הרי כשאתה קורא לאינסטלטור בבית, לא באים אליך בטענות שאתה מביא עובד חיצוני, עובד קבלן או מפריט את הדירה. אתה נותן לאיש מוסמך לבצע את העבודה. אם הוא לא מבצע אותה כראוי, תחליף אותו.

        הרי ברור שאף חברה פרטית לא היתה שורדת בתנאים שהרכבת מספקת. היא מונופול בכל התחומים כולל התחזוקה והרי התוצאות.

        את האיחורים, תאונות, תקלות, ושאר הרעות החולות פטרת בכך שהחליפו את הוועד ואולי בומברדייה תהיה יותר גרועה? (שוב, לא אמרתי זאת לרגע)
        אולי חבל שלא פטרת אותי ב"יאללה ביי". הפוסט הזה היה חד צדדי והדיון אפילו יותר קיצוני.
        אני לפחות הודיתי שיש אחריות רבה גם להנהלה וכנראה גם לשר. אתה פשוט טומן את הראש בחול וצועק על גזל העובדים המסכנים שעושים משכורות גבוהות, תנאים מופלגים, ביטחון תעסוקתי, מוניות הביתה ועוד המון תוספות שעובדי הקבלן לא קיבלו אפילו בפנטזיות הפרועות שלהם. אתה כמו ראש הוועד שבכתה על משכורת מינימום ואז גילו שהיא לוקחת 14-18 אלף ש"ח בחודש.

        לא רציני.

        • goliath הגיב:

          טוב, דבר ראשון, אני מתנצל. אני לא יודע על מה בדיוק, אבל יש לי תחושה שהתרגזת. אני באמת מנסה לענות לטענות. אז ככה: בזק התייעלה עוד לפני שהיא הופרטה, וגם כיום, כשהיא בבעלות פרטית, היא עדיין מונופול בתחום השיחות הקוויות. כדי לפתוח את שוק התקשורת לתחרות לא היה צריך להפריט את בזק – היה אפשר פשוט לפתוח את השוק לתחרות. בכל מקרה זה לא שנתח השוק של בזק ירד בגלל התחרות – הוא ירד כי חייבו אותם לרדת. את זה היה אפשר לעשות גם כשהחברה היתה בבעלות ממשלתית, כמו גם להכניס שחקניות נוספות בתחום השיחות לחו"ל.
          בנוגע לבומברדייה העניין קצת שונה, כי הרי ברור שמלכתחילה לא יכולה להתפתח כאן תחרות, לפחות לא כמו בשוק התקשורת. חותמים על חוזה לחמש שנים או יותר, ואז אתה תקוע עם החברה הזאת. תגיד אחרי זה, במכרז הבא, אם הם לא יהיו טובים – אז לא יבחרו בהם. אבל האם זה מה שיקרה? אני לא בטוח. וגם אם יציעו תנאים מצוינים במכרז, האם הם לא יפעילו אחר כך לחץ מתמיד לשנות אותם? גם ערוץ 10 הציע תנאים מצוינים במכרז על רישיון השידור. אז הוא הציע. במקרים רבים מדי, החוזים שנחתמים במכרזים כאלה הם רק טיוטות לעתיד, ככה לפחות אני מתרשם.
          בנוגע למשכורת של גילה אדרעי, אני חושב שזה רק מראה עד כמה נמוך ההנהלה של הרכבת יורדת. הם אשכרה הדליפו תלוש שכר אישי של עובדת ברכבת במסגרת הקמפיין שלהם נגד הוועד. רק על זה היה צריך להעיף שם כמה אנשים.

          אתה רואה, אני כן רציני.

          • שחר הגיב:

            אכן התרגזתי ואני מעריך את ההתנצלות. אני פורס כאן את דעתי בלבד וייתכן שאני טועה. מה שלי בטוח, זה שרב הנסתר על הגלוי.
            לצערי, אני עדיין לא מרגיש שזו תגובה רצינית. אתה מוטה באופן די עיוור לכיוון העובדים.
            להגיד שהנהלה "סרחה" כי "הדליפו" תלוש שכר של עובדת זה פופוליזם זול.
            הגברת נופפה במשכורות רעב שכביכול משלמים לה והוכיחו לה ולשאר העם את השקרים ואת פרצופה האמיתי.
            מה ציפית? שהיא תעמוד ותשקר והנהלה תקבל ותשתוק כשהיא יודעת שזה שקר? מדוע? אני חושב שזה קריטי שהציבור יבין מה עושים על גבו וכיצד אותם "עובדים אומללים" שצועקים צדק חברתי הם רחוק מלהיות עובדי הקבלן שהם מנסים להשתייך אליהם. הם חתול שמן מאוד לעומת עובדי הניקיון.

            לגבי בזק – אני לא מסכים איתך. בזק אינה מונופול בשיחות קווית. יש את הוט וגם אורנג' וסלקום מספקות את השירות הזה. השירות בבזק השתפר פלאים ועדיין משתפר ורק בגלל התחרות.

            לגבי בומברדייה – פה אני כועס. אתה מלא בנבואות זעם שאף אחד לא יכול להגיד שיקרו. במקום לדרוש שייעבדו עם חברה רצינית *תחת חוזה קפדני ועם ביקורת*, אתה מראש אומר שזה יהיה גרוע.
            אתה מחליט שלמרות העובדה שהיא חברה בינלאומית, רצינית ומבוססת בעלת רקורד מרשים (הכולל גם פשלות כמו כל חברה), היא בטוח תדרדר את האחזקה, תעלה יותר וכו' וכו'.
            מה הבעיה לעשות חוזה ל5 שנים עם סעיפים שייבדקו כל שנה לעמידה ביעדים?
            וכיצד בדיוק אתה יכול לדאוג שהרכבת תעמוד ביעדים? הרי כל קנס או עונש שייתנו להם יוצא בסוף מהכיס שלנו.
            ותסביר לי מדוע הרכבת שלא עמדה ביעדיה ואף נקנסה על כך רק עכשיו צריכה לקבל את התחזוקה.
            רק אתמול נתקעו 3 רכבות.

            אני אשמח לשמוע איזו חברה ממשלתית פועלת בהצלחה (וגם זולה לאזרח) בשוק תחרותי?
            אני לא מכיר חברה אחת כזו אבל מכיר הרבה דוגמאות הפוכות.

            בסופו של יום – אפשר למצוא פתרונות ביניים. אף אחד לא פוטר ולא יפוטר אם יביאו עובדים מקצועיים לטפל בתחזוקת הקרונות בלבד וגם את זה ההנהלה הציעה לוועד כולל העלאת שכר של 12%. למה לא ציינת את זה?
            למה אתה לא מספר שכבר שנה וחצי מנסים להגיע להסדר הזה והבטיחו 300 מקומות עבודה נוספים לכל הבני דודים של עובדים הרכבת וגם לזה הם סירבו?

          • גיל הגיב:

            לגבי בזק, כדאי לזכור שמהלך ההתייעלות הגדול והמשמעותי בכלל לא היה בהפרטה אלא בהפיכה של בזק לחברה ממשלתית.

            את הפתיחה של השוק לתחרות אפשר היה לעשות גם כשבזק חברה ממשלתית.

            אני חושב שכולנו מסכימים שמונופולים הם לא דבר טוב, אבל עובדתית – ההפרטה והתחרות לא מציגים תוצאות מרשימות במיוחד בטווח הארוך, ככל שהתחרות הבלתי-מרוסנת מביאה את החברות לקחת יותר כסף על פחות שירות. הפתרון המיטבי הוא כמובן רגולציה איכותית, אבל רגולציה כזו אפשר לעשות גם בלי הפרטה, וקשה לעשות כשהמדינה לא מוכנה להגדיל את תקציבי הרגולציה והאכיפה.

            למה יש בעיה עם חוזה ל-5 שנים ? כי ראינו את כל החוזים להפעלת הרכבת הקלה. כי ראינו את כל המכרזים שבהם זוכים גורמים פרטיים שאחרי זה מרשים לעצמם לנצל את החשש של המדינה ממכרז נוסף ולשנות בדיעבד את התנאים, ובעיקר כי אנחנו יודעים איך מתנהג השוק הפרטי – מקסימום רווחיות תמורת מינימום שירות. ואם אתה לא מכיר את זה, כנראה שאתה לא לקוח של חברות ישראליות.

  15. אלי א. הגיב:

    מעולה. ישר כוח.

  16. הקפיטליסט הגיב:

    מה עם האיחורים התכופים? התאונות? הלכלוך (למה באירופה הקרונות בוהקים גם מבחוץ ובארץ לא רואים את הצבע מרוב אבק)? השביתות הלא חוקיות?
    אין ספק גילה אדרעי יותר צדיקה מהאפיפיור וההנהלה ובומברדייה הם נבלות קפיטליסטיות!!! הלאה הקפיטליזם! יחי הקומוניזם! אנחנו רוצים להיות כמו סין ובריה"מ! קום התהלכה עם…

    • צביקה הגיב:

      קפיטליסט יקר, את האשם באיחורים, בתאונות ובלכלוך אנא תלה במי שהיית בא אליו בטענות לו היה מדובר בחברה פרטית – ב-ה-נ-ה-ל-ה ובבעלים (שזו הממשלה).

      לגבי שביתות לא חוקיות, עם בית הדין לעבודה תחת נילי ארד, כמעט כל השביתות לא חוקיות.

  17. אורי הגיב:

    בניגוד לרוב המגיבים שמתבוננים בכתבה וחלוקים האם היא מגמתית נגד או בעד ועד העובדים
    אותי הדבר היחיד שמעניין הוא ציבור הנוסעים.

    אותי מעניין שרכבת ישראל תהיה מסודרת עם תוכנית חומש, בנוייה על תשתיות תקינות ותיקניות בטיחותית ודייקנית כמו הגרמנים (רחמנא ליצלן). וזולה כמובן.

    ועד העובדים הוא ההאחרון שמעניין אותי במלחמת האגרופים הזו. מבחינתי שיזרקו את כולם לאלף אלפי עזאזל.
    באותה מידה מבחינתי שיחסלו את כל ההנהלה הנוכחית.

    שמדינת ישראל (דרך משרד התחבורה) יכנסו לעובי בקורה ויעמידו אחד לאחד את הקריטריונים שהם שואפים להם
    אל מול האופציות האפשריות ויקבלו החלטה
    אגב יש לקחת בחשבון שלא תמיד זה מצב של טוב ורע, אלא יותר בבחינת רע יותר ורע פחות.

    מהכרותי בתעשייה הפרטית כשמתנהלים מול גוף ציבוריי הפיתרון אינו בהכרח שלילי.

  18. מיכאל א. הגיב:

    יפה מאוד.
    אגב מנכ"ל בומברדייה ישראל יוסי דסקל לא רק ישב בדירקטוריון כפי שנכתב פה, הוא קיבל את התפקיד של נציד בומברדייה בארץ (חברה שווייצרית) לאחר שחזר מהיותו נספח צה"ל בשוויץ. מקרי לגמרי. שנאמר הון-שלטון-ביטחון.

  19. […] (21.2): פוסט עם דעה הפוכה ומנומקת This entry was posted in כללי and tagged גילה אדרעי, עובדי קבלן, רכבת, […]

  20. איה הגיב:

    בלוגים מרתקים, גליית לראשות הממשלה

  21. תומר הגיב:

    אני חושב שספציפית לגבי מקרה התחזוקה אתה צודק, וודאי בהקשר הרחב של יחסי העבודה ועבודה עם קבלני עובדים (להבדיל מקבלני עבודה).

    מצד שני אם (ואני כמובן לא מתעלם מכובד משקלו של ה"אם" הזה) הפרסומים נכונים, התשלומים לעובדי רכבת ישראל יצאו מפרופורציה בלשון המעטה. 33 אש"ח לנהג קטר ויהיה הנהג בכיר ככל שיהיה, הוא סכום לגמרי לא מתקבל על הדעת גם ברכבת מתפקדת כדבעי ולמשעי.

    הבעיה העיקרית עם הרכבת היא השירות הרע שאנחנו מקבלים ממנה ואת זה יש לפתור. התנאים לרכבת הם אידיאליים בישראל, מרחקים קצרים, מישור, כבישים צפופים, ממש כר פורה שמחכה שמישהו יפתח בו מערכת נורמאלית כמו בכל עיר שדה ממוצעת בגרמניה (או כמו בשוויץ אם ההשוואה הזו דוקרת לכם בצד).
    אני שותף לדעתך שלא דרך הפרטה נפתור את הבעיה אבל גם לא דרך שמירה על עובדי הרכבת בקופסת כסף מרופדת כזאת של אתרוגים.

    • goliath הגיב:

      נהג קטר לא מקבל 33 אלף שקל – זה ממוצע השכר של 50 בעלי השכר הגבוה ביותר הרכבת. לגבי שאר 2,000 העובדים, השכר ברוטו הוא כ-15.5 אלף שקל לפי דוחות הממונה על השכר. אם נהג קטר מקבל 33 אלף שקל – עבור כל נהג כזה יש שני עובדים שמקבלים 6,500 ברוטו לחודש

  22. אייל שדה הגיב:

    סחתיקה על התחקיר.
    גם לי קצת קשה עם ההתנהלות האטומה של חברי הוועד, אך כפי שהצגת זאת ברהיטות רבה – מי שאטום פה הרבה יותר היא ההנהלה.

  23. גרבולון הגיב:

    אין לי בעיה עם כל מה שכתבת. אני בטוח שהפרטה של הרכבת כולה או חלקים ממנה יהיו בכייה לדורות. אבל לצערי המצב של הרכבת חסר תקנה. אני נוסע ברכבת כל יום והתפקוד שלה מזעזע, החל במוכרי הכרטיסים (שהם אגב עובדי קבלן) ועד לנהגים. אם היה אפשר לסגור את החברה ולהקים אותה מחדש, אולי היה אפשר לתקן את המצב. זה כמובן בלתי אפשרי.
    אם עובדי הרכבת רוצים תמיכה ציבורית, הם צריכים להתחיל לתפקד, ואולי בעוד שנתיים שלוש ציבור הנוסעים יתחיל לסלוח להם. במצב הזה אני לא יכול לתמוך בהם.

  24. דוד הגיב:

    למה באמת הטקסט הזה (מעניין, מקיף, בעל מסר) לא מפורסם בעיתון או בכל אכסנייה אחרת שבה אתה עובד ודווקא כפוסט בבלוג?

    • goliath הגיב:

      חילוקי דעות מקצועיים מול הממונים על התחום. עם זאת, ראוי לציין שרוב התחקירים שאני מפנה אליהם התפרסמו בדה מרקר, כמו גם בעיתונים אחרים. כלומר, העובדות עצמן ידועות לכולם, ואין בהן כל חידוש. סתם חשבתי שיהיה ראוי להזכיר אותן שוב

  25. ניר גולן הגיב:

    עובדות מדהימות, אלא שלמרבה הצער אף אחד לא רוצה לשמוע הסברים ארוכים, אלא ספינים קצרים של שלוש עד שש מילים. מסיבה זאת, כנראה, תופרט תחזוקת הקרונות, ולאחריה תופרט הרכבת כולה, וסופו של דבר שנקבל את אותו השרות רק במחיר כפול ומשולש.

  26. נוסע שאיכפת לו הגיב:

    קראתי את הפוסט והתגובות כולן.
    "הגמל לא רואה את דבשתו" נראה לי כמשפט הכי מתאים לפוסט ולתגובות בעדו.
    אם יש בעיות – תפנו להנהלה… כך עונים.
    הבעיה היא שהעובדים כנראה מרגישים בטוחים מדיי עושים מה שבא להם ולא ממש מאפשרים להנהלה לנהל.
    אז לדעתי אתם כורתים את הענף עליו אתם יושבים כבר מספר רב של שנים. וכעת אתם מבקשים מאיתנו קהל הנוסעים להחזיק אותו כדי שלא תפלו!!
    ומה שלא ברור לכם לדעתי הוא שהבעיות הפנימיות שלכם לא ממש מעניינות אותי. כנוסע, אותי מעניין לקבל שירות ברמה גבוהה, אותי מעניין שהרכבת תגיע בזמן, אותי מעניין להגיע לעבודה בזמן ובכל ימות השנה, אותי מעניין שתנאי הנסיעה יהיו ראויים, שהקרונות יהיו נקיים, שלא יהיה רועש מדיי, שהרכבת כולה תתוחזק ברמת בטיחות גבוהה. שלא יבזבזו את כספי הציבור כי רוצים להמשיך ולישון עוד שעה (משאירים את הקטר מונע), שהמשכורות יהיו בהתאמה למשכורות במשק ולא יחרגו – ואם לצורך כך צריך להפריט או לפטר את כל עובדי הרכבת זה ממש לא מעניין אותי !!! אני קונה מוצר ודורשת את תרומתו המלאה. ואולי… אם את זה היו מבינים עובדי הרכבת… ההנהלה שלכם הבינה זאת מזמן !!! אז הענף, שעליו אתם יושבים, לא היה נ..ו..פ..ל. ותחשבו על זה…

    • goliath הגיב:

      נראה לי שיש לך טעות קלה – אנחנו זה קהל הנוסעים, אתה רק נוסע אחד.. ואותי כנוסע מעניין גם לדעת שמי שמפעיל את הקטר ומתקן אותו מקבל שכר הוגן ותנאים סבירים, כי אני יודע שאם עובד מקבל חרא תנאים ושכר עלוב הוא כנראה יעשה גם עבודה גרועה. ושוב – להנהלה, לשיטתך, אין שום אחריות למצב? ממש ממש כלום?

      • נוסע שאיכפת לו הגיב:

        כל הדברים שאתה מדבר עליהם צריכים להתקיים על מנת שהמוצר שיתקבל יהיה מוצר ראוי – זה ברור.
        כלומר, השכר והתנאים צריכים להיות סבירים.
        אבל פה מדובר במקרה (אם הפרסומים נכונים כמובן…) בשכר שהוא מעל הסביר ורצון לשמור את ההטבות מתחת לכנפיים גם אם ניהולית זה לא נכון או מתאים.
        לגבי ההנהלה – אחריותה … היא שהביאה את העובדים ל"מרוד" , ההנהלה כפי שאמרתי קודם רואה ומבינה את צרכי השוק שזה הנוסעים והבינה שהמצב כפי שהוא אינו יכול להמשיך ולהתקיים. מה שבעצם נראה הוא שהעובדים רוצים מלבד לעבוד גם לנהל – וזה… לא עובד כך.
        ממקרים רבים בהיסטוריה הקצרה של מדינתנו אנו יודעים שעובדים בגופים ממשלתיים המרגישים בטוחים מדיי בכסאם חוששים מכל שינוי שעשוי אולי להרע את רמת הבונוסים והשכר שנצבר מוותק ולא תמיד על סמך איכות העבודה שהם מספקים.
        ומנהלים רבים והנהלות רבות נפלו מול הכוח האירגוני של עובדים אלה והתקשו לעשות שינויים ולו הקלים ביותר.
        העולם משתנה… ואין מה לעשות בעניין – אנשים רוכשים מוצרים במיטב כספם ורוצים מוצר ראוי.
        במקרה זה נושא הרכבת משליך על משתנים רבים במדינתנו.
        פיזור אוכלוסיה טוב יותר כלומר מי שעובד במרכז אינו חייב להתגורר רק במרכז – הרכבת מאפשרת לו להצפין או להדרים. מה שעזר ועוזר מאוד בפיתוחם של אזורים פריפריים שעד לרלוונטיות של עובדה זאת לא יכלו להתפתח כל כך. מכאן שנושא הרכבת משליך על דברים משמעותיים מאוד , על פרנסתם של אנשים ועל ביתם.
        אם אדם החליט לחיות במקום מרוחק מהמרכז ואינו יכול להתחייב לעבודתו זה עניין מאוד גורלי וקיומי מבחינתו. ולכן התחושה שקלות הדעת והאינטרס האישי של עובדי הרכבת (כך מרגיש סכסוך העבודה…) הם דבר בלתי נסבל מבחינה ציבורית וההנהלה והממשלה צריכים לעשות הכל כדי שמצב כזה לא יתקיים.
        אם עובדי הרכבת היו מגייסים אחוז קטן מהאנרגיה שהם מוצאים במלחמתם על תנאי העבודה ומפנים אותה לריפויי החוליים של המערכת בה הם עובדים וממנה מתפרנסים הכל היה נראה אחרת ואם הם היו מבינים שהאחריות לתפקוד ראוי של הרכבת וההנהלתה תלויה לא מעט גם בהם – זה גם היה נראה אחרת.
        אז עם כל הכבוד לגופים הסוציאליסטים שגם אני נמנה ביניהם – נדרשת התאמה לתנאים והמצב ואחריות העובדים היא בעלת משקל רב ביכולת של ארגון להתפתח ולהתקיים. להבדיל מהשוק הפרטי שבו האחריות כולה מוטלת על ההנהלה כאשר יש להנהלה את הכלים והיכולות לבחור היטב את עובדיה ולכוון את הדברים למקום הנכון. (גם זה לא תמיד מצליח…) אבל כצרכנים אנחנו תמיד יכולים לפנות למישהו אחר.
        ובעניין הנוסע היחיד – אז … לא מדובר פה בנוסע אחד אלא בנוסעים רבים הנזקקים לשירותי הרכבת לפרנסתם.
        בשורה התחתונה זה לא שאני כנוסע איני יכול לתת דעתי לנושא, אלא, שגם לי יש דאגות ובעיות קיום ואני תלוי
        בשירותי הרכבות וממש לא מעוניין ללחום מלחמתם של כאלה שמנסרים את הענף עליו הם יושבים כפי שציינתי קודם.
        וכפי שאחד הכותבים לפניי התבטא עובדי הרכבת צריכים להראות לנו שאיכפת להם ושקהל הנוסעים יחוש בזה היטב. ואת מלחמת הכוחות של מי יותר חזק ההנהלה או העובדים ינהלו בשטחם בתקווה שיבינו שמלחמת כוחות לא מביאה לשום מקום. ובסופו של דבר המצב עשוי להגיע למקום "אשר יגורת בא לך…" ודברי השר כץ יתקיימו מחוסר ברירה.

  27. נמרוד הגיב:

    הכל נכון – הפרטה שמביאה להרעת תנאים חריפה, גם עבור העובדים וגם עבור הלקוחות (הציבור).
    יש רק בעיה אחת, אשר בגללה מאבק עובדי הרכבת זוכה לקיתונות של בוז: רכבת ישראל עושה חרא של עבודה. האיוחרים הקבועים, הזילזול המתמיד בנוסעים – קשה לי להאמין שיש מישהו שיחלוק על כך. באיום הגדול על מקום פרנסתם הם יכולים להאשים רק את עצמם.
    אני סבור שהפרטת שירות ציבורי בסיסי כמו רכבת יביא רק לתוצאות שליליות, אבל בואו לא נעימיד פנים שוועד עובדי הרכבת הוא שה תמים.

    • goliath הגיב:

      לא מעמידים פנים, ואני לא חושב שמשהו מעין זה מופיע בפוסט. רק ציינתי שהוועד הסכים לקבל את כל הדרישות שהציבו לו בנוגע לשיפור הבטיחות, כולל העברת עובדים מתפקידם (סוג של סדין אדום בפני ועדי עובדים) והתקנת מצלמות בקטרים (תחשוב אם אתה היית מוכן לעבוד כשכל הזמן יש מאחוריך מצלמה שמשדרת ללשכת המנכ"ל).

      • נוסע שאיכפת לו הגיב:

        יכול להתקיים פער גדול בין לקבל ובין ליישם. ראוי אולי שתבדוק האם יישמו את הקבלה ועד כמה…
        ו…רבים רבים בארץ ובעולם עובדים מול מצלמות שמשדרות למנכ"ל – זה לא חידוש ולעובד לא צריכה להיות בעיה עם זה אם הוא עושה את עבודתו. נכון, זה לא נוח כשמגרד… אבל גם אופן הצילום צריך שיהיה כזה שמשאיר מקום לגרד בפרטיות… וזה אפשרי.

      • שחר הגיב:

        הנה רשימה חלקית של עובדים אשר מצולמים כל הזמן בעבודתם ובתנאים הרבה יותר ירודים –
        מתדלקים, עובדים בפיצוציות, עובדי בנקים, אנשי מכירות בחברת ksp (דרישה של חברת האשראי),
        מאבטחים, ברמנים במסעדות וכמעט כל מי שמתעסק עם קופות בעסקים עם תחלופה גבוהה של לקוחות.

        כל אלו עובדים בתנאים הללו ובדרך כלל גם מצליחים לבצע את התפקיד כראוי.

        להעביר עובד מתפקידו זה לא פתרון. צריך להחליף אותו בעובד ישר שעושה את עבודתו נאמנה.
        ואם הוועד קיבל את הדרישות (מה שההנהלה לא מאשרת ואני לא יודע כיצד החלטת זאת), מדוע רק היום היו עוד 3 תקלות, נוסעים זועמים ואנשים שנעולים ברכבת בזמן שעושים להם סקר "שביעות רצון"????

        • goliath הגיב:

          אני חושב שהרשימה שלך די מוכיחה את הנקודה שלי. רוב העובדים שמצולמים בעבודתם מועסקים בשכר נמוך מאוד, בתנאים גרועים, לפעמים בלי לקבל זכויות סוציאליות. יש גם אנשים שמקבלים שכר מינימום, אבל אני עדיין מסוגל להבין למה עובדי הרכבות יתנגדו להורדת שכרם על בסיס הטענה הזו. בכל מקרה, זאת לא השאלה. השאלה היא זו: נניח שבעבודה הנוכחית שלך, הבוס שלך היה בא ואומר לך שהוא החליט להתקין מצלמה שתעקוב אחריך בזמן שאתה עובד, איך היית מגיב לזה?

          • שחר הגיב:

            אתה נתפס שוב ושוב לנקודות ומתעלם מהעיקר.
            טענת שהם "מוכנים" לקבל מצלמה בקטר. הראיתי לך דוגמאות רבות של עובדים רבים שמצולמים 24/7 בעבודתם ואף אחד כולל אותך לא רץ להגן עליהם, לא רץ לצרף אותם לוועד או לשפר את התנאים שלהם (ולא תמיד צריך).

            במקום להיתפס למצלמה, תשאל מדוע מתקינים אותה. האם זה בגלל נהגים שסרחו? אולי זה בכלל קשור לבטיחות? אולי זה קשור לביטחון הנהג וכדי לראות שאף אחד לא מתעסק שם כשהוא לא נוהג?

            עובדי הבנק רחוקים משכר מינימום. עובדי פיצוציות עושים זאת מבחירה. עובדים ב kps אינם במשכורות מינימום וכל זה נעשה מבחירה ולא כעובדי קבלן או בקיפוח.

            תתייחס לעיקר במקום לטפל ותענה לעניין. עד אז, יאללה ביי.

          • goliath הגיב:

            כמו שכבר אמרתי, יש גם עובדים בשכר מינימום, ועובדים אחרים שלא מקבלים תנאים סוציאליים, ואני מודה שאני לא רץ לעזור להם… מצטער, גם לי יש עניינים משלי שאני צריך לדאוג להם. אבל אני לא רואה איך העובדה שאני עצלן מוכיחה משהו. אני באמת לא חושב שזה קשור. ואתה לא יכול להגיד משהו כמו "במקום להיתפס למצלמה, תשאל מדוע מתקינים אותה". זה עדיין להישאר בנושאי המצלמה. ואני מצטער שאני חוזר לטפל, אבל באמת מעניין אותי לדעת איך אתה היית מגיב אם היו מצלמים אותך בעבודה. בלי קשר לרכבת, סתם ביננו. האם לא היית רואה בזה סוג של הרעת תנאים? לא משנה אם זה מוצדק או לא, איך היית מרגיש בעניין? לא קטנוניות, באמת מעניין אותי. כי אני באופן אישי הייתי מתנגד

          • קוביז הגיב:

            קח בחשבון שלנהג הקטר לא תמיד יש זמן ללכת לשירותים ולפעמים הוא נאלץ להשתין בבקבוק.
            מה דעתך על זה?

  28. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אני חייב לשאול – האם אתה בין נוסעי הרכבת?
    האם אתה מסתמך עליה בדרכך לעבודה? האם יש אדם אשר מסתמך על הרכבת ותומך בדעתך?
    כי לפי התגובות מהאנשים – זה בדיוק להיפך.

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4192971,00.html

    • נוסע שאיכפת לו הגיב:

      כן..כן… וכן
      ואת מי בדיוק שאלת?? את הנוסעים שהפכו "בני ערובה" על מנת לענות על סקר שביעות הרצון
      ומה הייתה התשובה, "בונא אתם עשר רק תפתח את הדלתות…" ?
      ומספיק שתקרא את תגובות האנשים לפוסט זה… כבר תראה שהאמירה שלך מוטעית.

    • קוביז הגיב:

      כמה עובדות בסיסיות.
      בעשור וחצי החולפים היה גידול במספר הנוסעים במספרים דו ספרתיים מדי שנה.
      הציבור הצביע ברגליו בעד רכבת ישראל.
      מה שקרה בהמשך לפני כ 4-5 שנים התקבלה החלטה אידאולוגית להפריט/ למסור למיקור חוץ את רכבת ישראל.
      לצורך זה לא קלטו ציוד נייד לפי צרכי הרכבת וגם לא קלטו כח אדם. מה שנקרא לייבש הרכבת.
      ובמקביל הגדילו מספר הרכבות על המסילה לענות על הביקוש.
      מה שהוביל לקריסה , אין מספיק חלונות זמן ביממה לתחזוקה מה שגורם לתחזוקה ירודה ולתקלות הולכות ומתרבות.
      הציבור בא לעובדי הרכבת בטענות על המצב, ואינו בא חשבון עם ההנהלה והשר הממונה שהביאו הרכבת למצבה היום.
      אם היו קולטים ברכבת ישראל את הקרונות המדוברים למיקור חוץ, קולטים את אותה כמות כח אדם שבומברדיה יקלוט מצב משתמשי הרכבת היה משתפר ללא הכר. הצפיפות היתה מתפוגגת והיו יותר חלונות זמן לתחזוקה אפקטיבית. את הקרונות כידוע הממשלה אישרה לרכישה אך בהתניה למסור לחברים של.
      ראו מצב דומה קיים בכיבוי האש, אושרו תקציבים גדולים לרכש והתנו ברפורמות. על זה נקרא שר האוצר להשיב.
      הזכרתם נפוטיזם. הדבר היה קיים עד לפני מספר שנים. מאז דוחות מבקר המדינה הדבר כמעט ונפסק אבל אם קיים פה ושם מי בדיוק קולט את העובדים הוועד? אולי ההנהלה היא זאת שקולטת את כח האדם מה דעתכם?
      להזכירכם ברכבת ישראל קיימים 6-8 סכסוכי עבודה פתוחים מאושרים ע"י ההסתדרות ואף אחד מהם אינו עוסק בשכר העובדים ואו תוספות שכר.
      לפני כשנה וחצי מנכ"ל הרכבת הקודם פנה לאוצר להוסיף שכר לראש הוועד דאז ולסגנו האוצר לא אישר ונדמה לי שבכל זאת התוספת שולמה. כזכור זה היה המנ"כל.
      אז אולי הוועד לא נחמד ואולי עשה טעויות פה ושם אבל ההנהלה אינה נקיה וכנראה שלא תמיד מתאימה בכישוריה לניהול מפעל גדול ומורכב כמו רכבת ישראל.

  29. Guy Grobler הגיב:

    יהיו הסיבות לשביתה אשר יהיו, ובין אם הן מוצדקות או לא, זה עדיין לא מסביר מדוע על הנוסע להדפק מסכסוך בין רכבת ישראל לעובדים שלה.
    אפשר לנהל מאבק עובדים ברכבת ישראל ולפגוע באופן מינימלי בנוסע*, אבל זה לא מעניין את ועד עובדי הרכבת ולכן אין להם את תמיכתי.

    * איך פוגעים רק באופן מינימלי בנוסע, בזמן שמשביתים את הרכבת – היות ואתה קראת על הרכבות באנגליה, אז זה צריך להשמע מוכר לך, אז הנה: כאשר הרכבת מושבתת (בגלל אסון חס וחלילה, או שביתה, או מזג אויר) אז חברת הרכבות הרלוונטית**, מעמידה לשירות הנוסע שירות אוטובוס שמחליף את הרכבת ונוסע בין תחנות הרכבת. כך שנוסע הרכבת אומנם לא זוכה לנוחות של הרכבת אבל לפחות הוא יודע שהוא לא צריך ללכת ולמצוא אמצעי תחבורה ציבורית חדשה – מבחינת הנוסע, הנסיעה כרגיל, אומנם אולי תיקח יותר זמן או תהיה פחות נוחה אבל חוצמזה – הכל כרגיל. בישראל זה לא קורה ואני ממש ממש לא רואה את ועד עובדי רכבת ישראל או את גברת אדרעי מחליטים להירתם למצוקת הנוסעים שנפגעים כתוצאה מהשביתה שלהם – הם פשוט לא שמים פס על הנוסע! וגם אם יש להם סיבות מוצדקות מאוד לשבות, זה לא מצדיק פגיעה בנוסע. לך תספר להם את זה ותציע להם להעמיד שירות אוטובוסים לנוסע בעת שביתה – הם יתפוצצו מצחוק.

    ** עוד דבר שלא ציינת לגבי הרכבות בבריטניה (מקרי?) – אומנם זה נכון שהפריטו ואחר כך הלאימו בחזרה את שירותי התחזוקה ברכבות, אבל גם הפריטו את קווי הרכבות ויצרו תחרות בין הספקים ונחש מה? שירות הרכבות מעולה, המחירים מצוינים וספקי הרכבות לא ששים להעלות מחירי נסיעה (גם בגלל פיקוח ממשלתי) וכן זה הופרט, ומה אתה יודע – זה עובד!

    • גיל הגיב:

      א. איזה משמעות יש לשביתה, אם מי שנזקק לשירות לא מרגיש שהשירות איננו ? כל הרעיון הוא להעביר לכל המעורבים, אבל – ובמיוחד – לבעלי המפעל (בהקשר הזה – המדינה), את הרעיון והמסר הבסיסיים: בלי העובדים אין אפשרות להמשיך ולנהל את העסק.

      ב. עוד דבר שאתה לא ציינת לגבי הרכבות בבריטניה (מקרי?) זה כמה הן היו מצויינות בשנים 1890-1970. הרכבות הכי טובות בעולם. טכנולוגית, שירותית, תחזוקתית. והן היו בבעלות המדינה.

      • Guy Grobler הגיב:

        א. עדיין יש משמעות מפני שבכל זאת שירות אוטובוס שמחליף רכבת איננו נוח או מהיר כמו הרכבת, אבל לפחות הלקוח מקבל תמורה מסויימת בעד האגרה – אין זה הוגן לדפוק אותו.

        ב. נו מצוין, אז השירות היו מעולה לפני ההפרטה ונשאר מעולה גם אחריי. משמע, ההפרטה לא פגעה בשירות.

        • goliath הגיב:

          אבל המטרה של ההפרטה היא לשפר את השירות. כלומר, אתה דופק כ-2,000 עובדים, מעביר את פעילות התחזוקה לספק חיצוני, וכל זה בלי להשיג שיפור כלשהו. לא חבל על המאמץ?

  30. השין גימל הגיב:

    מצב העניינים היום ברכבת הוא בכי רע. אני מנסה להימנע מהרכבת כי הצפיפות והטינופת מפריעים לי, ואני מוכן לנסוע יותר זמן, ויותר ביוקר, כדי להימנע מהשרות הקלוקל של הרכבת.
    אני בעד זכות העובדים לאיגוד מקצועי, אך אני לא חושב שכל איגוד מקצועי, לא משנה מה, זכותו להחזיק את התשתית שהוא אחראי על הפעלתה בת ערובה לסחיטת תנאי העסקה מופרזים וביצוע קלוקל של המטלות עליהם הם מקבלים שכר זה.
    במקרה של הרכבת, גם ההנהלה וגם העובדים מועלים בתפקידם, וצריך לנקות את האורוות, גם אם הקרונות לא יסעו חצי שנה. אין ברירה. צריך לפטר את כולם, ולשכור מחדש רק מי שמתאים ומוכן לעבוד.

    • עדו הגיב:

      בוא נראה, נניח שהתקבלתי לעבודה בתור סדרן ברכבת לפני שנה. עכשיו אתה מציע לפטר אותי ,לא בגלל שעשיתי בהכרח משהו רע אלא בגלל שמצאתי עבודה ברכבת ולא נאמר בסופרפארם. כן, מאד הגיוני.

      • השין גימל הגיב:

        סביר להניח שאם התקבלת לרכבת, זה היה בגלל שאתה קרוב משפחה של מישהו. כנראה מהועד. לפי כל העדויות המקום הזה רקוב עד היסוד, והגנה עליהם מחלישה את כל הקייס של עבודה מאורגנת.
        אין מקום להתייצבות אוטומטית לצד העובדים תמיד, וגם אני, למרות סלידתי מכץ, לא יכול שלא להסכים איתו. "העם נקעה רגלו" כמו שהייתה אומרת "לימור"

        • קוביז הגיב:

          שין גימל יקר.
          כידוע לך וועד העובדים וההנהלה במלחמה ממש מזה כמה שנים.
          כח האדם של רכבת ישראל נקלט ע"י משאבי אנוש רכבת ישראל (הנהלה)

          לא וועד העובדים קולט את כח האדם.
          ה נ ה ל ה היא שקולטת את כח האדם די בסיסמאות

  31. שרגא הגיב:

    מה גרוע יותר מהפרטה?

    זה כאשר העובדים שולטים!
    (לדוגמא: חברת החשמל, נמלים, מקורות… אין צורך בעוד צרה אחת.)

  32. אנונימית הגיב:

    קראתי את הפוסט ואת התגובות ולהלן תגובתי:
    אני לא מתיימרת להציג את עצמי כמי שבקיאה בכל העובדות. אבל אני כן מכירה חלק כי בעלי עובד ברכבת ישראל וממנו אני שומעת לפעמים על מה שהולך שם באמת. אז ככה:
    1. הועד מוחה כבר חודשים רבים על הניסיון להוציא את עבודת התחזוקה לחברת בומברדייה או בומברדייר או וואטאבר, כי מבחינתם זה לאבד כוח בשליטה על הרכבת. כמו רוב המאבקים, גם יסודו של המאבק הזה בעיקר בכוח ובאגו.
    2. השביתות האחרונות נבעו משני דברים שלא קשורים אחד לשני. השביתה שהתקיימה יחד עם כל המשק נבעה מכוח השתייכותם של עובדי הרכבת להסתדרות. השביתה הזו הייתה בגין העסקת עובדי קבלן בכל הארץ. לא ספציפית ברכבת. למיטב הבנתי ועד עובדי הרכבת כלל לא מייצג את עובדי הקבלן, אלא אך ורק את עובדי הרכבת שעובדים תחת ההסכם קיבוצי של עובדי הרכבת. להם יש זכויות אחרות מלעובדי הקבלן, זכויות שהם עובדים קשה מאוד כדי לשמר.
    לעומת זאת, השביתה האחרונה אומנם גובתה לבסוף ע"י ההסתדרות אך עסקה ברצון "לייצא" את עבודת תחזוקת הקרונות לבומברדייר. לשביתה הזו לא היה שום קשר לסוגיית עובדי הקבלן.
    3. לא נעים להגיד, אך רבים מעובדי הרכבת שעובדים תחת הסכם קיבוצי הם חבורת אוכלי חינם. ממה שידוע לי, רבים מהם מחתימים כרטיס ולא עושים כלום, מסרבים לפנות את מקומם וגוזרים משכורות עתק של עשרות אלפי שקלים בחודש. האנשים שבאמת מפעילים את הרכבת הם אלה שתחת הסכם אישי ועובדי הקבלן שעובדים בתת תנאים.

    ולאחר שכל זה נאמר:
    אני מצד אחד מסכימה איתך שיש יתרונות לארגוני העובדים ויש לכך מקום בחברה סוציאל דמוקרטית במטרה להגן על זכויות העובדים וכו' וכו' וכו'.
    יחד עם זאת, ארגונים חזקים נוהגים לנצל את הכוח שניתן להם כדי להפוך את הארגון שבו הם עובדים לבלתי יעיל ורקוב ממש. ברכבת ישראל יש מאות עובדים שמהווים מקל בגלגלי הרכבת ומונעים ממנה להתפתח.
    אני גם מסכימה שהפרטה היא לא הפיתרון וחשוב שהרכבת תישאר משאב של הציבור.
    יחד עם זאת, מהלך "הפתיחה סגירה" שהשר כץ מדבר עליו לא נועד להפריט את הרכבת לחלוטין, אלא רק את מערך ההפעלה. אני מודה שאני לא מספיק מבינה בעניינים האלה כדי לחוות את דעתי על הדקויות, ואני גם לא מספיק מבינה כדי להגיד באופן נחרץ שהאפשרות הזו או ההיא הן הנכונות. כמו במקרים רבים, גם במקרה הזה אין נוסחת פלאים שמשמרת את היתרונות של כל המודלים ומאיינת את החסרונות.
    דבר אחד בטוח, הועד של עובדי הרכבת שיכור מכוח, וגם גורמים בתוך הרכבת (גם אלה שמשתייכים לועד) אומרים את זה.
    אז השורה התחתונה היא כזו: למרות שאני לא מכירה את כל העובדות ולא מבינה את כל ההשלכות, דבר אחד אני יודעת ומבחינתי זה מספיק. נכון להיום הועד של עובדי הרכבת מונע את ההתקדמות והייעול של רכבת ישראל, ובגלל זה, לצערי אני לא יכולה להסכים עם שום פוסט שמגבה אותם.

    *****************************************************************

    אזהרה

    עמרי, קולקטיב דעות: אני מצטער מאוד, אבל אני חייב לנצל את הכוח והסמכות שיש לי כמישהו שיודע את הסיסמה לבלוג, ולבצע השתלטות עוינת על התגובה שמעלי, שמתיימרת לייצג מישהי שבעלה עובד ברכבת. אני אמנם לא מתמצא בנושא כמו יאיר, אבל באופן אישי לא קונה את זה. אני לא יודע מי שם את התגובה, אבל אני חושב שמדובר בתגובה מטעם. הרשו לי לפרוש בפני חבר המושבעים את הראיות:

    1. קוראים לה אנונימית. אני לא יודע למה, אבל השם הזה נראה לי חשוד.
    2. היא לא מתיימרת להציג את עצמה כמישהי "שבקיאה בכל העובדות", ואומרת שהיא "שומעת לפעמים" על מה שקורה ברכבת – ואז היא נותנת כאן את אחת התגובות הארוכות ביותר עד כה (והיו הרבה תגובות לפוסט הזה).
    3. בסעיף הראשון היא מעמידה פנים שכל הסיפור לא ממש מעניין אותה ("בומברדייה, בומברדייר או וואטאבר"). רגע לפני זה היה לא היתה בקיאה בעובדות, אבל בסעיף הזה מסתבר שהיא יודעת בוודאות שכל המאבק הוא עניין של אגו וכוח.
    4. בסעיף הבא, למרות חוסר העניין שלה, מתברר שהיא לא רק בקיאה בסכסוך העבודה ברכבת, אלא גם בסכסוך הכללי במשק על סוגיית עובדי הקבלן. וכמובן שברגע שהגענו לנושא הזה, היא טוענת גם שלעובדי הרכבת בכלל לא אכפת מעובדי הקבלן.
    5. לא נעים לה להגיד, אבל "עובדי הרכבת שעובדים תחת הסכם קיבוצי הם חבורה של אוכלי חינם". לאור יתר התגובה, נראה לי שזה משהו שדווקא מאוד נעים לה להגיד.
    6. אחרי זה מגיע הקטע של עידון הביקורת, כדי להקנות לה יתר אמינות. כמובן שהיא בעד ארגוני עובדים, למה בעצם שנחשוב אחרת? זה רק הוועד של הרכבת, הוא הבעיה היחידה, כי העובדים שם מהווים "מקל בגלגלי הרכבת". חוץ מהם – היא חולה על וועדים.
    7. אחר כך מתברר שלמרות הצניעות שלה בפסקה הפותחת, היא דווקא מאוד מתמצאת בנושא, ומגנה על המהלכים של כץ, שלא נועדו להפריט את הרכבת, אלא רק לשפר את מערך התפעול. ושוב, גם כאן היא מסייגת, ומודה שהיא "לא מספיק מבינה לחוות את דעתה על הדקויות". כמובן, ההצהרה הזו לא מפריעה לה לטעון שורה אחת ממתחת ש"הוועד של עובדי הרכבת שיכור מכוח", וגם "מונע את ההתקדמות והייעול של רכבת ישראל". מה קרה, במהלך הכתיבה התמקצעת בנושא?

    בקיצור, אם אתם שואלים אותי, התגובה למעלה היא תגובה ממומנת, שנועדה להכפיש את ועד העובדים. אני לא יודע אם זה מגיע ישירות מהנהלת הרכבת, אבל ראוי לציין שמי שאחראי על היח"צ של הרכבת ברשתות החברתיות היא סוכנות ריפרש של אדם שוב. בכל מקרה, יכול להיות שאני טועה (ואם זה כך, אני מתנצל בפני הגברת ובפני שאר חברי "קולקטיב דעות"). אני מציע שאותה גברת אנונימית תשלח לנו כמה פרטים מזהים לכתובת המייל apophenianow@gmail.com, כדי שנוכל לוודא שאכן מדובר בתגובה אותנטית. אם פרטים אלה אכן יגיעו, נוריד את ההודעה הזו ונשים התנצלות רשמית במקום. אבל כל עוד ההודעה הזאת נמצאת כאן, כנראה שאותם פרטים לא הגיעו, ועל כן יש להתייחס לתגובה הנ"ל בערבון מה זה מוגבל.

    • יוסי הגיב:

      תגובה מרתקת. נראית לי אמינה יותר מהפוסט המוטֵה.

      מה שמדהים זה שאין אינפורמציה אמינה בתקשורת. האם באמת כל כך קשה לבדוק אם יוגב וצפריר רוצים להפריט את הרכבת לחלוטין? האם באמת כל כך קשה לבדוק אם יש אוכלי חינם ברכבת שמרעילים את הוועד? האם באמת כל כך קשה לפקח על המכרז הלכאורה מושחת לבומברדייה?

      כאדם שפרנסתו תלויה לחלוטין ברכבת (אני חוזר מעבודתי בב"ש מאוחר בערב, אחרי אחרון האוטובוסים), אני עוקב אחרי כל ידיעה בנושא כבר כמה חודשים (יש לי alert בגוגל ניוז). הדבר שהכי מתסכל אותי זה עד כמה העיתונאים בתחום הם מוגבלים. בדרך-כלל הם פשוט מעבירים את הודעות הדובר כאילו היו ידיעות חדשתויות, או במקרה של טמקא, מוצאים כמה אזרחים כועסים ומוציאים מהם כותרות אלימות כאילו בשם הנוסעים (תמיד נגד העובדים, אף פעם לא נגד ההנהלה). רק עקב השביתה לפני שבועיים פתאום נכנסו התותחים הכבדים יותר של גלובס וכלכליסט (לא הפרשנים, אלא כתבים רציניים, כמו שי ניב), ואני מתחיל לקבל קצת יותר מידע.

      ראיתי את הראיון של דנה וייס עם ישראל כץ ביום שבת האחרון. ישראל כץ, מושחת או לא, דיבר באופן ענייני על המצב, והיה לי הרושם שאפשר לנהל איתו דיון לא רק בקשר לעובדות לאשורן, אלא גם בשאלה העקרונית והמעניינת: מה הדבר הנכון לעשות. איך מאזנים בין איכות השירות לאזרח ופרנסה סבירה לעובדי הרכבת. אבל דנה וייס רצתה לקבל ממנו כותרת של אולטימטום שהוא יסגור את הרכבת וכל הראיון היה נסיון לסחוט ממנו את הכותרת הזו.

      אני מתרשם שגם עופר עיני ואפילו גילה אדרעי שמחים תמיד לדבר באופן ענייני אם רק נותנים להם. אלו החיים המקצועיים שלהם ואנשים אוהבים לדבר על התוכן של חייהם. אבל הכתבים באופן כללי לא מתעניינים בתוכן, אלא בכותרת, ובטח הכתבים בנושא התחבורה, שהם ברובם צעירים בתחילת דרכם, ללא עומק רב, ועם רצון להתקדם מהתחבורה המשעממת.

      לפעמים אני חושב לעצמי שאאמץ תחביב: לחקור מה באמת קורה ברכבת. אבל למי יש זמן לתחביבים כשאתה עובד בב"ש וגר בת"א.

      • דרול הגיב:

        גם הכתבה שהבאתי בתגובה לעמית וגם תחקיר שבוצע על ידי יומן ערוץ 2 לפני חמש שנים מאמתים את מה שהכוכותבת האלמונית טוענת.

        • goliath הגיב:

          אוקי, בדיקה קצרה של דו"ח הממונה על השכר העלתה כי השכר הממוצע ברוטו ברכבת הוא באמת כ-15 אלף שקל. לפי הדו"ח מתוך כ-2,000 עובדי הרכבת, 5 נהנים משכר גבוה במיוחד של 36 אלף שקל (אנשי הנהלה), ועוד 44 איש נהנים מממוצע שכר של 30 אלף שקל. שאר העובדים הם בשכר נמוך משמעותית. בקיצור, כל הטענות על נהגי קטר שמרוויחים מעל ל-30 אלף שקל הן מופרכות, כיוון שאז הם היו נכללים ב-44 איש שציינתי.
          צריך גם להוסיף שלפי דו"ח טרכטנברג, שלא גילה אהדה מיוחדת לעובדים, כל השכר העודף בחברות הממשלתיות מסתכם בתוספת של 36% לעומת המגזר הפרטי. וזה אומר טרכטנברג, שמתייחס לוועדים כאל אויבי העם. כולה 36%!! בשביל זה צריך להפריט?

          • דרול הגיב:

            איזכור דו"ח טרכטנברג בהקשר הזה הוא לא רלוונטי , כיוון שהוא כולל פרמטרים פרמטרים מקזזים שאין לך שמץ של מושג מה הם.
            לגבי שכר הנהגים – הוא מצויין בכתבה שצירפתי.
            לגבי חוסר הקשר בין מה שכתבת לבין המספרים בדוח הממונה על השכר הרי כך.
            עובדע המדרג אינם עובדי הנהלה. שכרם הממוצע בשנת 2010 הינו כמעט 16 אלף שקל וזה לא כולל תוספת של יותר מאלף שקל שיש לכולם בגלל משכורת 13. קרי המשכורת הממוצעת של עובדי המדרג היא 17000 ש"ח בחודש.
            נכפיל את זה באלפיים נקבל 34 מיליון שקל. עכשיו אתה טוען ( גם זו טעות) כי ישנם 44 עובדים שמקבלים 30 אלף בממוצע. נעשה את ההכפלה ונקבל מיליון שלוש מאות ועשרים. נוריד את זה מה34 מיליון ונקבל 32680000
            ש"ח לחודש. נחלק את זה במספר העובדים שנותרו אחרי שהורדנו 44 ונקבל משכורת ממוצעת של 16,707 אלף ש"ח לחודש.

            עכשיו ברור למה חייבים להפריט ולמה לאנשים כמוך אסור להתעסק עם מספרים.
            תודה.

          • goliath הגיב:

            דו"ח השכר דווקא כן כולל משכורת 13 ואת כל שאר התוספות, וזה כבר מראה שאין לך ממש מושג על מה אתה מדבר. לפי דו"ח השכר, עלות ההעסקה הממוצעת למדינה היא 20 אלף שקל לעובד רכבת, כולל הפרשות לפנסיה וביטוח לאומי. זה יפה לומר על 44 העובדים "גם זו טעות" בלי להוכיח, בזמן שאני מסתכל על דוח השכר שמונח מול העיניים שלי והנתונים האלה מופיעים בו. ודו"ח טרכטנברג דווקא מאוד מאוד רלוונטי, ואם אתה חושב שהחישוב שלו מוטעה, כדאי שתסביר למה.

            ולעניינו – השכר ברוטו של של 2,033 עובדי הרכבת בשנת 2010 היה 15.3 אלף שקל (ברוטו זה כולל הכל, דרך אגב. אני גם לא מבין איך אם העובדים מקבלים 16.7 אלף בממוצע ברוטו זה הוכחה שצריך להפריט, אבל זה לא העניין). זה אומר שמבחינה סטטיסטית על כל עובד רכבת שתטען כי הוא מקבל יותר מ-20 אלף ברוטו בחודש, יש עובד רכבת אחר שמקבל פחות מ-10,000 ברוטו בחודש. עבור כל עובד שמשתכר 25 אלף שקל בחודש – יש שני עובדים שמרוויחים 10,000. זה מה שנקרא – ממוצע.

            אגב, אני לא רוצה להיות הנחתום שמעיד על עיסתו, אבל התחלתי ללמוד לתואר ראשון במתמטיקה כשהייתי בכיתה ט'. אמנם לא השלמתי אותו בסופו של דבר, אבל אני חושב שזה מעניק לי רשות מסוימת להתעסק במספרים, גם אם זה לא נראה לך

          • דרול הגיב:

            גם אם נלך לשיטתך המוטעית, אתה עדיין מפריך את עצמך.
            קודם כל הממונה על השכר אינו כולל את חברי ההנהלה באותה קטגוריה עם יתר העובדים ושכרם כלל אינו משפיע על השכר הממוצע, לפחות כך זה בדוח הנוגע לעבודות בשנת 2010 שזה הדו"ח שפורסם עד היום.
            עוד דבר לגבי טרכטנברג – הוועדה הוקמה כדי להפיס את דעתם של אספסוף המוחים והצווחים ובוודאי לא העלתה בדעתה לתקוף הצווחן הראשי , הלוא הוא עופר עייני מזכ"ל ההסתדרות.
            עכשיו ניגש למספרים.
            אני טענתי ששכרם החודשי הממוצע של עובדי רכבת ישראל הינו 34 מיליון שקל.
            הסכום המדוייק המחושב מדו"ח הממונה על השכר , מתוך הנחת היסוד המפוקפקת שהוא כולל את כל התוספות , הינו33844877.43 , כלומר מדובר על אי דיוק של 4 עשיריות האחוז. הלוואי על משרד האוצר כאלו אי דיוקים.
            אם נחלק את הסכום המדוייק למספר המשרות המדוייק המדוייק שהוא 2193.22 נקבל שכר ברוטו ממוצע של 15431 ש"ח לחודש.
            זה כמובן לא כולל את אנשי ההנהלה, אלא רק "עובדי דירוגים".
            נניח שמתוכם ישנם מאתיים נהגי רכבות שמרוויחים 30000 ש"ח לחודש , נצטרך להוריד מהסך הכל 9 מיליון שקלים ונישאר עם 24844877.43 ש"ח שיתחלקו על שארית המשרות כלומר 2193.22 פחות 300 , כלומר 1893.22 .
            עד כאן אתה איתי?
            יופי אז מכאן נובע שעובד רכבת שאינו עובד הנהלה ואינו נהג קטר שמרוויח 30000 ש"ח ברוטו , מקבל שכר ממוצע של 13123.08 ש"ח ברוטו לחודש שהוא שכר הגבוה ב52% משכר השכיר הממוצע בדצמבר 2010 שעמד על 8603 ש"ח ברוטו לחודש.
            ולכן כדאי וחשוב להפריט , כיוון שהוכחנו בקלות שהטענה על שכרם הגבוה של נהגי הרכבת, היא הנחה סבירה והגיונית , וכיוון שידוע לכל שאת השכר הזה נהגי הרכבת מקבלים על חשבון הציבור ומכיוון שאני טוען כי ניתן להשיג נהגים במחירים זולים בהרבה , אזי לטובת הציבור , יש להפריט את רכבת ישראל, כדי לצמצם את תופעת המשכורות המנופחות על חשבון הציבור.

            עוד משהו?

          • goliath הגיב:

            כן, ברור, אבל אני אענה בהמשך, כי אי אפשר לקרוא כאן

    • קוביז הגיב:

      אנונימית יקרה
      את יורקת לבאר ממנה את שותה.
      מה עשה/עושה/יעשה בעלך לתקן/למנוע את הליקויים עליהם את כותבת בעילום שם..

  33. גיל הגיב:

    בשורה התחתונה, כל הסיפור הוא פחדנות של הפוליטיקאים בישראל.

    במקום להתמודד ישירות עם ועדי-עובדים חזקים בנקודות שבהן הכוח של העובדים הביא את מקום העבודה להתנהלות לא-יעילה (ראו הנמלים והשכר שם; חברת החשמל והטבות לא סבירות לעובדים; עובדים מיותרים ברכבת), הם רוצים שהשוק "יתקן". אבל השוק לא מתקן. הוא פשוט מחליף עוולות מסוג אחד בעוולות מסוג אחר, ועולם כמנהגו נוהג.

    אי אפשר לייצר תחרות של ממש במצב שבו רק קבלן אחד מסוגל לתחזק את הקרונות (כי הרי הקרונות הן מהתוצרת שלו, ואת החלפים שלו תמיד יצטרכו). אי אפשר לייצר תחרות של ממש כשמדובר בגוף היחיד שמספק את השירות. והפתרון היחיד הוא רגולציה תקיפה עם ביצים.

    אבל זה מחייב התעמקות בפרטים, התנהלות תקיפה, ניהול צמוד, ולקיחת אחריות מתמשכת: מהסוג שיחייב את שר התחבורה להביט בעיניים של הציבור בפעם הבאה שיקרה אסון. לעומת זאת, בהפרטה, תמיד יש את מי להאשים, השר לא צריך להתעמת עם אף אחד, והכי טוב – הוא יכול להציג את עצמו כמי שמתקן את המערכת. כי "השוק החופשי" יתקן.

  34. הלוחש לשקרנים הגיב:

    רק תיקון קטן להנחת הבסיס השגויה, מה שעשו בבריטניה זה הפרטה גם של הפעלה המערכת(כולל תחזוקת ציוד) וגם של תחזוקת התשתית, לאחר מספר שנים מה שעבר בחזרה לאחריות היא רק תחזוקת התשתית. ובכל הם יישרו קו עם מודלים במדינות אחרות באירופה שם התשתית תמיד באחריות ממשלתית, אבל המפעיל יכול להיות ממשלתי או פרטי.

  35. EVORY הגיב:

    לא טרחת לקרוא את ספר היצרן של הקרונות. אין שום הגבלה לנסיעה על גשרים או במנהרות. מהיכן המצאת את זה? תן לי אסמכתא מדוייקת, כולל מראה ביבליוגרפי מדוייק, מס' עמוד ושנת הוצאה. העתקת את זה מאיזה עיתונאי רפה שכל? לגבי גילה אדרעי אתה צודק אבל חבל שלא טרחת לראיין אותה לפוסט. ציון לפוסט 7.4 בסולם הביקורת.

    • goliath הגיב:

      אני יכול רק להניח שכיוון שיש לך טענות רק בנוגע להגבלת הנסיעה, אתה מסכים עם כל שאר הדברים? כלומר, כל ההקלות האחרות שקיבלה בומברדייה לעומת התנאים להם החברה התחייבה? כי הקטע של המנהרות וגשרים הוא באמת הכי שולי שם, הדבר החמור באמת זה ההקלות בנוגע לבטיחות.

      ואגב, למה שאתה לא תראה לנו מראה מקום ביביליוגרפי לספר היצרן שמראה שהרכבת כן יכולה לנסוע על גשרים? כולל, כמובן, מספר עמוד ושנת הוצאה, ואם אפשר גם מקור לאיור על הכריכה.

      והציון בפוסט – מתוך איזה סולם?

  36. […] איזון עדין: על קרציות, תולעים ושאר מיני בישין כפי שיודעים וטרינרים ויועצים ארגוניים – העובדה שיש במערכת קרציות לא רק שאינה סותרת את הימצאותן של תולעים, אלא אף מרמזת על סבירות גבוהה להימצאותן. הטלת האחריות על מצבה העגום של רכבת ישראל על העובדים בלבד לא רק שאינה הגונה, אלא גם חוטאת למציאות – כמו שתוכלו לקרוא בפוסט המפורט והמנומק הממתין לכם כאן. […]

  37. רמי הגיב:

    מאמר כל כך חשוב חייב להתפרסם במדיום בעל תפוצה רחבה יותר. לצערי הקול הזה לא נשמע בין הקריאה להחרמת עלית לקריאה להחרמת גילה אדרעי, וחבל שכך!

  38. goliath הגיב:

    תגובת המשך לדרול:

    דבר ראשון, דו"ח טרכטנברג הקדיש פרק מיוחד למתקפה על המונופולים הממשלתיים והמליץ להפריט אותם, ככה שלהגיד שהדו"ח מוטה לטובת ההסתדרות זה באמת בדיחה. תקרא את הדו"ח, לא נראה לי שעשית את זה.

    דבר שני, רשמת שיש 200 נהגי קטר, אבל את כל החישוב שלך עשית לפי 300 נהגי קטר. וכמו שגם אתה מציין, אם מחריגים אותם מהחישוב יוצא שכ-1900 עובדים ברכבת מרוויחים שכר ממוצע של בערך 13 אלף בחודש. זה כבר נותן תמונה יותר מדויקת מהדו"ח של הממונה, שאומר שהעובדים מרוויחים יותר מ-15 אלף שקל בממוצע. כלומר, אתה בעצמך מודה שרוב עובדי הרכבת מרוויחים פחות מהשכר הממוצע שמופיע בדו"ח השכר. ואגב, שים לב לזינוק בין 2009 ל-2010 בשכר של ההנהלה (בעלי תפקידים), מ-30.7 אלף שקל בחודש ל-37.6 אלף בחודש. זאת בדיוק התקופה שיוגב התחיל להיכנס שם לעניינים.

    נמשיך: תוכנית ההפרטה הנוכחית לא מתייחסת לנהגי הקטר – אלא לפעילות התחזוקה. כלומר, העובדים שאנחנו מדברים עליהם, לפי הנתונים שאתה מספק, מרוויחים הרבה פחות מאותם נהגי קטר, שמשום מה עולים לך על העצבים. כלומר, התוכנית לא מתייחסת בכלל לעובדים שלכאורה משתכרים יותר מדי (לטעמך), אלא לעובדים שמשתכרים הרבה פחות.

    ושוב: דו"ח הממונה על השכר מתייחס לשכר ברוטו – לא רק כולל משכורת 13, אלא כולל גם שעות ומשמרות נוספות. בדוק, אין טעם להתווכח על זה. כלומר, כל התחשיב הזה לא מבוסס על היקף משרה מלאה – אלא על היקף ההעסקה בפועל. בלי לדעת כמה שעות העובדים עושים, כל הדיון הזה קצת בעייתי.

    אתה אומר שהעובדים מקבלים יותר מהשכר הממוצע במשק (כאמור, החישוב הזה מתייחס לתשלום בפועל – כולל שעות נוספות וכו' – ככה שההשוואה היא לא הוגנת, אבל ניחא) כאילו זה דבר רע. הבעיה היא לא שהעובדים ברכבת מקבלים יותר מדי – הבעיה היא שהשכר הממוצע במשק נמוך מאוד. תבדוק את העלייה בשכר הממוצע בעשור האחרון לעומת המדד ולעומת הצמיחה במשק ותראה בעצמך.

    וכאן אנחנו מגיעים להפרטה. נניח שנמכור את הרכבת לגוף פרטי, שיפעיל אותה לפי ראות עיניו. אני יכול רק להניח שאותו משקיע ירצה גם להרוויח על הרכישה שלו, נכון? מה אתה חושב יהיה הרווח השנתי שאותו מפעיל ישיג מהפעלת הרכבת – שהיא מונופול בתחומה?

    בבריטניה, שיעור הרווחיות של חברת Stagecoach בשנת 2010 היה קצת יותר מ-4.5%. ההכנסות של רכבת ישראל ב-2010 היו כ-1.28 מיליארד שקל, ובשיעור רווחיות דומה המפעיל הפרטי היה רושם רווח של 57.6 מיליון שקל בשנה. כלומר, גם אם המפעיל החדש יחתוך את הוצאות השכר ב-57.6 מיליון שקל (שזה קיצוץ של 10% בהוצאות השכר הנוכחיות, לא סכום נמוך בכלל), אפשר להניח שכל הסכום יזרום לכיס שלו. ואתה בתור נוסע תקבל נהג קטר שמרוויח פחות, יותר ממורמר ויכול מאוד להיות שהוא גם יעשה עבודה פחות טובה.

    ושוב, כדאי לחזור לדוגמה של בזק. קרן איפקס, שהובילה את רכישת החברה, רשמה תשואה של כ-300% על ההשקעה שלה בחברה בארבע שנים. היא השיגה את התשואה הזאת על ידי פיטורי עובדים ומימוש נדל"ן שהיה בבעלות בזק מסיבות היסטוריות. כל הנדל"ן שקרן איפקס מכרה היה פעם בבעלותך, כאזרח המדינה, אבל הממשלה החליטה למכור אותו לאיפקס, שמימשה אותו ברווח גבוה ולקחה את הכסף לחו"ל. וזה אחרי שרוב ההתייעלות בחברה מבחינת השירות שלה נעשתה עוד כשהיא היתה חברה ממשלתית. וגם אחרי שמכרו את בזק החברה נשארה מונופול בתחום שלה (טלפוניה קווית) – והיא עדיין מונופול גם היום. כלומר, זה לא באמת הגביר את התחרות בענף הזה.

    אני מבין שאתה מאוד מתנגד לכך שעובדים במגזר הציבורי מרוויחים יותר מהשכר הממוצע (ואגב, עובדי הרכבת הם ממש לא דוגמה מייצגת מהבחינה הזאת) אבל אתה לא לוקח בחשבון מה החלופות. שוב, האם אתה מרוצה מרמת השירות שאתה מקבל במגזר הפרטי? מחברות הסלולר או הבנקים? איך זה לא מרתיח אותך שהגופים האלה רושמים רווחי עתק כל שנה, שלא מתפזרים בין העובדים כמו במקרה של הרכבת, אלא זורמים רק לכיס של בעל השליטה? זה מה שאני לא מבין, ואולי תוכל להסביר לי. מה אתה חושב שיקרה בדיוק אחרי ההפרטה, ואיך זה ישפר את השירות לנוסעים?

    אגב, מצב שבו העובדים מקבלים שכר יותר גבוה ובעלי השליטה גוזרים קופון יותר קטן הוא עדיף מבחינה כלכלית. זה תורם יותר לצריכה הפרטית, שהיא (לדברי כלכלנים ניאו ליברלים) מנוע הצמיחה האמיתי של המשק. אם תפריט את הרכבת כל הכסף הזה יזרום לבעל שליטה אחד, שישתמש בו לרכוש חברות אחרות במקום לצריכה פרטית. וזה עוד בלי שדיברנו על העלויות הנוספות שניאלץ לשלם כדי לממן את הרגולציה על הגוף הפרטי, ואת העובדה שיהיה יותר קשה להכריח אותו להפעיל קווים לא רווחיים, כמו שהרכבת עושה כיום משיקולים לאומיים ממלכתיים. ואז הם יפעילו לחצים על הממשלה, ובסוף יוותרו להם על קווים פחות רווחיים, ואנשים בפריפריה יתקעו. זה לפחות ההערכה שלי בנוגע למה שיקרה. מה אתה חושב שיקרה בדיוק?

    • דרול הגיב:

      יופי.
      אחרי התקשקשות ארוכה ומיותרת ,גם אתה היית חייב להודות שטענתי וטענת וואינט לגבי שכרם של נהגי הרכבות ,היא סבירה והגיונית וזאת אחרי שהתפתלת בעניין פעם אחר פעם.
      יתר הדברים שאתה מציין ,בכלל לא חשובים. לא טרכטנברג, לא תרומת שכרם הנפוח של הנהגים לכלכלה הישראלית , ולא דרך חישובו של השכר הממוצע במשק, שאין סיבה שבעולם שלא תהיה זהה לחישוב שעושה הממונה על השכר.
      אתה יודע מה , גם בכלל לא חשוב שהמאבק של עובדי הרכבת הוא על מערך התחזוקה. אפשר להתווכח על צדקת המאבק שלהם ויכול להיות שיש בו צדק מסויים . גם זה לא חשוב . גם זה זניח ושולי.

      מה שחשוב הוא שלוקחים אדם בלי שום הכשרה ובלי שמץ של קישורים ומעניקים לו משכורת של עשירון עליון. משכורת של עורכי דין בכירים , של מהנדסים מומחים עם יכולת מחקר מוכחת , של בעלי עסקים בינוניים ושל רופאים אחרי התמחויות והכשרות של שנים א ר ו כ ו ת.
      את המשכורת הזו מקבלים באופן טרוויאלי וללא מאמץ נהגי רכבת שאין להם שום הכשרה וכישורים משמעותיים, באותה מידה שמקבלים אותה לדוגמא , מנופאים ברשות הנמלים.

      ברגע שמתרחשת כזו תופעה מעוותת ובלתי סבירה ,הופכת המשרה הזו לתרנגולת שמטילה ביצי זהב. כל עסקן וכל פוליטיקאי מבין את הנסיבות ורואה כאן את הדרך הברורה והזוהרת ליצירת שחיתות פוליטית.
      לכן משמעותה של פרוטקציה היא קבלת הטבות בצורת משרות כאלו , לכן משרות כאלו הן שוד "לגיטימי" של הקופה הציבורית ולכן כל הכלבים נאבקים עליהן.

      כאן הבעיה הגדולה בשיטה של הרכבת, כיוון שביזבוז הכספים הזה ,אינו רק נפשע כשלעצמו ,אלא הוא יוצר את כל הגנגסטריזם של הועדים הגדולים ,הוא הזמנה לכוחנות ולאלימות ומהווה לגיטמציה קבועה לשחיתות פוליטית וציבורית.

      ולכן ההפרטה חשובה, לא בגלל הרווח השולי הגדל או הקטן, אלא בגלל שהיא מטהרת את המערכת הכלכלית והפוליטית הישראלית ,מאחד הזיהומים היותר גרועים והיותר מסוכנים שבה.

      • goliath הגיב:

        אתה יודע, הטון המזלזל לא הופך את הטיעונים שלך לצודקים או משכנעים יותר.

        דבר ראשון, אני עדיין לא מסכים איתך. כמו שכתבתי, השכר שאתה מציין כולל את כל התוספות וכל השעות הנוספות, כולל משכורת 13, ולכן אין לו משמעות. אתה כנראה לא יודע איך הממונה על השכר מחשב את השכר שמופיע בדו"ח, אז אני אסביר לך: הוא לוקח את כל הוצאות השכר של החברה בשנה נתונה – כל הוצאות השכר – ומחלק אותן במספר העובדים. זה הכל. כל ההוצאות השכר – כולל הכל, שעות נוספות, משכורת 13 וכו'. בגלל זה הם טוענים שהמתמחים מרוויחים כמעט 30 אלף שקל בחודש. בוא אני אגיד לך מה יהיה טיעון טוב – תביא תלוש שכר של נהג קטר, עם היקף התשלום והיקף השעות, ולפי זה נבדוק את זה. עד אז לא הוכחת כלום.

        מכאן אתה עובר לטוען שכל שאר הדברים שכתבתי לא משנים בכלל. אני מבין שלך הם לא משנים, אבל מבחינה כלכלית הם מאוד משנים. מה שאתה אומר בעצם זה שלפי דעתך נהגי הקטר מקבלים יותר מדי כסף, וכדי לפתור את הבעיה הזאת אתה מוכן גם לסגור את הרכבת לגמרי. זה מה שעולה מהטיעון שלך. "מה שחשוב זה שלוקחים אדם…" וכו' וכו'. אם זה מה שחשוב, עצם איכות השירות לא חשובה. אבל עם כל הכבוד לוונדטה שלך כלפי נהגי הקטר, הסוגיה הזאת, כלומר מהלך ההפרטה, הרבה יותר חשובה מהשכר של הנהגים. גם במשרד האוצר לא יחלמו להגיד שזה העניין, למרות שיכול מאוד להיות שהם חושבים כמוך. אז אני מבין את מה שאתה אומר (למרות שאני לא מסכים עם הנתונים שאתה נותן), אבל אתה פשוט מאוד טועה.

        אתה טועה גם כשאתה חושב שרוב השחיתות במערכת הפוליטית נובעת מוועדי העובדים, אבל אני בטוח שגם אתה יודע את זה, ואתה סתם משתמש בטיעון דמגוגי. לא, רוב השחיתות נובעת מהקשר בין המגזר הפרטי לשלטון, לעתים קרובות במסגרת תהליכי הפרטה כמו אלה שאתה מהלל. בקיצור, התרופה שאתה מציע לשריטה בברך היא לכרות את הרגל…

        גישה כלכלית מפוכחת אף פעם לא מציגה את החסרונות במצב מסוים, אלא משווה אותו למצב חלופי אפשרי. בגלל זה שאלתי – מה אתה חושב שיקרה אחרי שימכרו את רכבת ישראל, נאמר לקרן איפקס? בוא תתאר לי איך התסריט הזה יתגלגל לפי דעתך. אבל אתה לא מוכן לענות על זה, אתה מתחמק וטוען שזה לא העניין. אבל זה בדיוק העניין. אתה תומך באיזשהו מהלך ואתה אפילו לא מוכן לנסות להעריך מה יהיו התוצאות שלו.

        אבל אני כבר לא מנסה לשכנע אותך, כי נראה לי שאתה די נעול על העמדה. אני באופן אישי חושב שאתה טועה, שהליך ההפרטה שמתרחש עכשיו יגרום לציבור יותר נזקים מתועלת. אתה יכול לחשוב אחרת (למרות שנראה שאתה לא מוכן אפילו להעריך מה יקרה לאחר ההפרטה), וניתן לציבור קוראי התגובות לשפוט… בכל מקרה, יישר כוח על ההתמדה

        • דרול הגיב:

          ברגע שהעובדות אתה מיד מזלזל בחשיבותן.
          אבל זה לא משנה, המפתח לפיו נקבע העשירון העליון הוא אותו מפתח לפיו המפקח על השכר מדווח על משכורות הברוטו של עובדי המדינה ולפיכך גם להתחמקות שלך אין שום ערך משמעותי חוץ מניסיון להתחמק מהעובדה שהבסיס העובדתי מוכיח את נכונותן של טענותיי.
          מבחינתי ניצחת בויכוח למרות אפילו שהסכמתי אם כמה הנחות בסיסיות שלך של'דעתי הן שגויות , מופרכות ונלעגות.

          לשאלתך,
          הפרטת הרכבת היא ברכה גדולה , כי היא תימנע את המשך זיהום השירות הציבורי בתופעות של שחיתות כפי שציינתי בתשובותיי הקודמות.
          ניקוי המגזר הפרטי מהביריונות ונוהלי המאפיה , הוא ערך בפני עצמו ואינו כפוף לפיגורציה כלכלית כלשהי.
          לגבי הפיגורציה הכלכלית בוודאי שההפרטה היא הכרחית אך לא מספקת. ראוי גם לדאוג לתחרות הוגנת בתחבורה הציבורית , כולל הפרטה ומיכרוז של קטעים מסויימים.
          פרוייקט המסילה המזרחית יוכל להתאים למגמה זו.
          עוד שלא חשבת עליו , הוא שברגע שההרכבת תופרט הציבור יקבל שירות טוב יותר , מתוקף כך שנהגים יבחרו ע"פ כישורהם ולא על פי מעמדם המערכת השחיתות הפוליטית-הסתדרותית-ועדית.

          • goliath הגיב:

            מתוך דו"ח מבקר המדינה על הרכבת משנת 2006:

            "משרד מבקר המדינה בדק תדפיסי שעון נוכחות של נהגים, והתברר לו שנהגים בחטיבת המטענים עבדו יותר מ-12 שעות במשמרת. בבדיקת שעות העבודה של כל הנהגים בחודשים ינואר-נובמבר 2004 נמצא גם ש-52 מהם הועסקו יותר מ-50 שעות נוספות בחודש, ואחד אף הועסק 107 שעות נוספות בחודש".

            כלומר, גם אם ראית תלוש משכורת של נהג קטר שעליו רשום 33 אלף שקל ברוטו – יכול להיות שזה משקף 150% משרה ויותר. כמו עם השכר של המתמחים. ואגב, אתה יודע מה השכר ברוטו הממוצע לעובד בקבוצת שטראוס? בסביבות 20 אלף שקל בחודש. רק ששם המנהלים מקבלים פי 100 מהעובדים, וכל הרווח הולך לבעלי המניות. ולפי מה שאומרים, אנשים לא מרגישים שהם מקבלים מהם את השירות הכי טוב בעולם

          • דרול הגיב:

            שוב , ההתפתלויות שלך מוליכות אותנו הרחק הרחק מהנושא.
            האוצר צודק, גם המתמחים מקבלים אוטומטית משכורת של עשירון עליון על חשבון הציבור ואני חושב שאחרי ההסכם האחרון הם מגיעים כבר למאיון העליון , אם כי זה דורש בדיקה נפרדת.

            גם שעות העבודה שלהם לא רלוונטיות , אם הן אמיתיות או אם הן מפוברקות , כיוון שמדובר על שעות עבודה מדי חודש בחודשו ולא כחלק מאירוע חריג. גם אנשים עם משכורות נמוכות בהרבה , מתבקשים לעשות שעות נוספות , או מתנדבים לכך. לא רלוונטי.

            אבל למרות שהאוצר צודק, ההשוואה שלך עדיין מאוד מוטעית , כי בתי החולים קולטים מתמחים רק לאחר שלמדו שנים רבות ועברו מבחנים בבתי ספר לרפואה , שגם אליהם הכניסה מותנית בלימודים ומבחנים רבים.

            לכן , אי אפשר להתשתמש במשרת "מתמחה" כחלק ממנגנון של שחיתות פוליטית , מה שניתן לעשות בקלות ואף נעשה כל הזמן , במשרות בעלות שכר מנופח על חשבון הציבור כמו נהג רכבת , או מנופאי ברשות הנמלים.

          • goliath הגיב:

            שוב, הזלזול שלך לא הופך אותך לחכם או צודק יותר. ואם אתה לא רואה הבדל בין משכורת של 30 אלף שקל תמורת 150 שעות עבודה חודשיות לבין משכורת של 30 אלף שקל תמורת 300 שעות עבודה חודשיות, באמת שאין לנו בסיס לדיון כלכלי.
            ואגב, גם הטיעון של שחיתות לא מצדיק הפרטה. גם בכנסת יש שחיתות, אתה מציע לפרק אותה? ומה עם מערכת החינוך, גם היא לא ממש מתפקדת? והנה, עכשיו גילינו על מערכת היחסים העכורה בין הרמטכ"ל לשעבר לשר הביטחון. אז מה, צריך גם להפריט את הצבא? ומה נעשה כשנגלה שחיתות במגזר הפרטי, כמו אישור ההלוואות של יו"ר הפועלים שלא כדין? במקרה הזה נלאים את הבנק? בקיצור, לפתרונות שאתה מציע אין קשר לבעיות, כמו שגם מראים הנתונים של שטראוס. אתה תומך בפתרון שיזרים את כל הכסף לבעלי הון פרטיים, בלי שתהיה להם תחרות אמיתית – כי אף אחד לא יקים כאן חברת רכבות מתחרה. אחר כך אתה אומר שלא אכפת לך מזה – העיקר שתוריד את השכר של הנהגים ותמנע את השחיתות שם. ואחרי כל הבורות הכלכלית שאתה מפגין אתה עוד מרשה לעצמך להגיב בזחיחות…

  39. Miri Barak הגיב:

    כל הכבוד גולית על כתיבה מרתקת ומפורטת, ממש מורה נבוכים בתוך כל הסבך הזה.

  40. […] על הרשומה הזו צריך להעניק גם לגוליית, שהרשומה הזו שלו נתנה הרבה מהדחיפה והכלים לכתיבת […]

  41. […] להמשך הפוסט בבלוג "גוליית" Share this:טוויטרפייסבוקLike this:אהבתיהיה הראשון שאוהב את הpost. רשומה זו פורסמה בקטגוריה כתבות ומאמרים, מאת תוכנית חכמ"ה. אפשר להגיע ישירות לרשומה זו עם קישור ישיר. […]


ומה יש לך להגיד על זה?

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s